Este bine sa ne pedepsim copiii?

1579 0

Trebuie sa stii ca amenintarile au tendinta de a slabi disciplina. Ar putea parea rezonabil sa ii spui unui copil: „Daca mai intri pe strada asta cu bicicleta, ti-o voi lua”. Insa, intr-un fel, amenintarea este o provocare.

Copilul va fi mult mai impresionat daca ii spui cu fermitate sa nu mai intre pe strada, mai ales ca el stie din experienta ca parintii lui cred in ceea ce spun. Cu alte cuvinte, este inutil ca un parinte sa ameninte si sa nu duca la bun sfarsit ceea ce spune, pentru ca acest lucru ii distruge autoritatea in fata copilului.

Pedeapsa fizica

Aplicata pentru „a-l invata o lectie”, pedeapsa fizica este traditionala in multe parti ale lumii. Totusi, cei mai multi experti nu sunt de acord cu ea. Exista multiple motive pentru a evita pedeapsa fizica. Pe de o parte, acesta il invata pe copil ca o persoana mai mare si mai puternica are posibilitatea sa faca ce vrea, indiferent daca are sau nu dreptate. Pe de alta parte, unii copii batuti se vor simti indreptatiti sa ii bata pe alti copii mai mici.

1. Daca micutul tau te loveste pentru a-i acorda atentie, nu trebuie sa-i dai si tu o palma si sa-i spui „Nu ma mai lovi!”. Mai eficient este sa spui „Au, ma doare”, sa pui copilul in patut si sa pleci de langa el pentru cateva minute. Copilul va intelege ca il loc de atentie, comportamentul lui neplacut a dus la un rezultat opus.

2. O alta forma de pedeapsa, eficienta in cazul copilasilor mai mari, este sa fie lasati in tarcul de joaca pentru cateva minute. De exemplu, daca micutul se tot duce la priza sa se joace, pune-l in tarc. Majoritatii copiilor nu le place sa fie luati de la o activitate care ii intereseaza, astfel ca trebuie sa te astepti la plansete. Insa aceasta forma usoara de pedeapsa este o metoda eficienta de a iti invata copilul ca esti ferma si hotarata in ceea ce spui.

3. O procedura de pedeapsa mai formala este buna pentru copiii prescolari si din clasele mici, pe care o vom numi „Pauza” si presupune sa-l lipsesti pe copil de atentie si distractie. Acasa, poti alege un scaun care este destul de izolat de activitatile casei, insa nu atat de departe incat sa nu vezi ce face micutul.

Atunci cand anunti o pauza, copilul tau trebuie sa stea in scaunul respectiv pana cand ii spui ca nu mai este necesar. E bine sa stea cate un minut pentru fiecare an din varsta lui. Daca prichindelul se da jos din scaun inainte ca timpul sa expire, atunci va trebui sa ia pedeapsa de la capat.

4. Unii parinti descopera ca daca ii spun copilului sa stea in camera pana cand va deveni cooperant este o metoda buna. Un dezavantaj ar putea fi faptul ca dormitorul ii poate parea copilului o inchisoare.

5. Daca un copil isi lasa jucariile peste tot in sufragerie dupa ce l-ati rugta ferm sa le stranga, atunci poti strange jucariile si sa le pui intr-un loc unde nu poate ajunge la ele. Lasa-le acolo pentru cateva zile.

Atitudinea parintilor depinde intr-o foarte mare masura de modul in care acestia au fost crescuti.

Cand are sens sa-ti pedepsesti copilul

Poti recurge la pedeapsa numai atunci cand controlul ferm asupra copilului nu mai frunctioneaza. Cel mai bun test al unei pedepse este cand obtii ceea ce doresti fara efecte daunatoare. Daca pedeapsa il face pe copil furios, sfidator si sa se comporte mai rau ca inainte, atunci cu siguranta ca nu functioneaza.

Pe de alta parte, daca pedeapsa pare a-l rani puternic pe copil, atunci aceasta este poate prea dura pentru el. De exemplu, exista momente cand un copil sparge o farfurie sau isi rupe hainele din greseala sau neglijenta. Daca se intelege bine cu voi, parintii sai, atunci el se simte la fel de nefericit ca si voi, iar pedeapsa nu mai e necesara.

Pedepsirea unui copil caruia ii pare deja rau pentru fapta savarsita poate sa contribuie la disparitia remuscarilor si il poate face sa se certe cu voi. Cel mai indicat este sa nu aplici pedepsele intr-o maniera judiciara (de exemplu: ai facut, acum platesti) la copii mai mici de 6 ani.

In this article

Join the Conversation