Febra la copii. Cateva lucruri despre inamicul nr.1 al bebelusilor

13016 0

Inainte de a te ingrijora de febra la copii, trebuie sa stii ca temperatura poate sa creasca in urma efortului fizic, daca micutul tau este imbracat gros sau dupa o baie calda. Ea oscileaza si in timpul zilei, crescand dupa-amiaza tarziu si scazand la primele ore ale diminetii. Febra inseamna temperatura de peste 38°C, masurata intrarectal, timp de doua minute, la copiii de pana in 3 ani, sau la subsuoara, timp de cinci minute, la copiii mai mari de 3 ani.

Febra la copii: febra bacteriana este diferita de febra virala

Ca de obicei, diferenta viral – bacterian da batai de cap parintilor.

O febra virala apare atunci cand organismul lupta impotriva unei boli cauzate de un virus, fie ca este vorba o boala intestinala, gripa sau raceala, explica Carrie Brown, medic pediatru la Spitalul de Copii Arkansas, citata de BabyCenter.com. Febra virala dispare, in general, in trei zile si antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor.

Febra bacteriana, pe de alta parte, apare atunci cand organismul lupta impotriva unei infectii bacteriene, cum ar fi o infectiile urechii (atentie, aceasta poate fi bacteriana sau virala), o infectie urinara  sau pneumonie bacteriena. Infectiile bacteriene sunt mai putin frecvente decat cele produse de virusi, dar sunt si mai ingrijoratoare, deoarece acestea pot duce la boli grave daca sunt lasate netratate. Antibioticele sunt, de obicei, necesare .

Problema este ca este imposibil sa se faca distinctia intre o febra bacteriane si o febra virala cu ochiul liber. Din acest motiv, copiii mici cu febra pot avea nevoie de analize de sange si urina pentru a determina ce tip de infectie este. 

Pentru copii sub trei luni, febra este o urgenta medicala

In cazul in care copilul are sub trei luni, teama ta de febra este justificata. O temperatura peste 38.1 de grade, la un copil sub trei luni, este considerata o urgenta medicala. Suna imediat pediatrul copilului, iar daca acesta nu este disponibil, mergeti la urgenta. Nu administra medicamente contra febrei (cu exceptia cazului in care le dai la sfatul medicului) pentru a nu masca simptomele inainte de consultatie.
Exista doua motive pentru urgenta. "In primul rand", explica dr. Brown, "stratul protector de celule intre fluxul sanguin si sistemul nervos central este foarte subtire la copiii mici. Acest lucru inseamna ca, in infectii bacteriene, bacteriile pot trece peste aceasta si provoca rapid daune".
In al doilea rand, copiii mici nu prezinta semne severe de infectie cum se intampla la copiii mai mari. Un copil mic poate dezvolta o infectie grava fara sa afiseze simptome .

Termometrul rectal este mai eficient pentru copiii mici

Daca te intrebi cum ii iei corect temperatura, atunci raspunsul este urmatorul: termometrul rectal ofera valoarea reala a temperaturii pentru copii mici, pana la doi ani. Temperatura care se ia de la subtioara, de pe frunte si chiar termometrele de timpanice (de ureche) nu sunt la fel de exacte. 

Trateaza simptomele, nu numarul de grade

Cu cat copilul este mai bolnav, cu atat temperatura este mai mare, spunem multi dintre noi. Dar un copil cu temperatura de 39 de grade poate sa para vioi si in forma, in timp ce unul cu temperatura de 38.3 poate sa para molesit si sfarsit.

Nu te lasa indusa in eroare de starea lui. Pe de alta parte, nu uita ca febra la copii nu este o boala in sine care trebuie tratata. Febra este un simptom si, in loc de a te concentra asupra fluctuatiilor termomentrului, trebuie sa acorzi o atentie mai mare simptomelor pe care le manifesta pe langa ea pentru a putea oferi informatii corecte medicului atunci cand trebuie pus un diagnostic.

 

 

 

In this article

Join the Conversation