Fertilizarea in vitro cu ovocite donate

10048 9

 

„Fertilizarea in vitro cu ovocite donate se face atunci când, în urma unor teste specifice, se poate spune cu certitudine că femeia care doreşte să rămână însărcinată nu mai are niciun fel de rezervă ovariană (n.r. femeia se naşte cu un stoc de ovule pentru întreaga viaţă)”, explică Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

De ce ne pierdem rezerva ovariană

Acest lucru se poate întâmpla din pricina vârstei, după cum spuneam şi în Vârsta ideală pentru a avea primul copil: „Dupa 30 de ani, femeii îi mai rămân doar 12% din cele aproximativ doua milioane de ovule disponibile iniţial. După 40 de ani, procentul scade până la 3%. Odată cu micşorarea rezervei de ovule şi şansele instalării unei sarcini se reduc”. Potrivit Societăţii Americane de Medicină Reproductivă, la 30 de ani, o femeie sănătoasă are 20% şanse într-o lună să conceapă un copil. La 40 de ani, şansele scad până la 5%. Dar, pe lângă vârstă, pierderea rezervei ovariene poate fi determinată şi de disfuncţii hormonale, spune Andreas Vythoulkas, care împing chiar şi o femeie tânără către o menopauză precoce. În aceste cazuri, se apelează la donarea de ovocite.

Ce trebuie să ştii despre fertilizarea in vitro cu ovocite donate

În Romania, donarea de ovocite se poate face de la o persoană cunoscută, care este obligată să semneze o declaraţie la notar pentru donarea de ovocite. În alte ţări, Grecia de exemplu, există o bază de date în care sunt stocate informaţii despre femeile dispuse să doneze ovocite. Donatoarea nu cunoaşte niciodată persoana pentru care a donat ovocitele.

„Experienţa ne-a demonstrat că fertilizarea in vitro cu ovocite donate proaspăt este mai eficientă decât în cazul în care ovocitele sunt stocate într-o bancă specifică”, precizează  Andreas Vythoulkas.

Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate este aceeaşi cu una normală, aşa cum ţi-am prezentat-o la Fertilizarea in vitro, cum procedam pas cu pas, singura diferenţă fiind că, în mod evident, femeii care primeşte ovocitele donate nu i se face stimulare ovariană şi, implicit, nici puncţie. Acesta este singura diferenţă faţă de o procedură FIV normală.
 

In this article

Join the Conversation

9 comments

 1. Lidia Răspunde

  Caut donatoare de ovocite…cine dispunde de informatie???

 2. Viola Răspunde

  Tratamentul de FIV cu ovocite donate are rata de succes mare la aceasta clinica din Kiev

 3. Anca Răspunde

  E ok sa faci fertilizare in vitro la 38 ani???

 4. Olivia Răspunde

  Anca e ok, dar e necesar ca toate analizele sa fie bune si apoi puteti face fiv cu ovocite donate. Asa au nascut si multe vedete chiar la varsta dupa 40 ani

 5. Maria Teiuseanu Răspunde

  Buna fetelor ! Am facut Fiv cu 10 zile in urma ! Am facut un test de sarcina care a ieșit pozitiv. Maine vine rezultatul si de la testul din sânge !

 6. Iraida Răspunde

  Este o sansa reala pentru cuplurile care sufera de infertilitate.Am auzit si bune si rele de acest medic,ins ama rog fiecare alege pentru sine.Si da,cu ovule proaspete sansele de reusita sunt mai mari.Noi am facut 2 fivuri in Spania cu ovo donate criocongelate si zero .De Grecia nu stiam,insa am aflta ca si Ucraina are o statistica buna..Am mers la Isida initial,insa ni sa parut cam scump si am ales o alta clinica din Kiev ..Ei au si mama surogat.Speram sa reusim,avem programare la inceputul lui mai

 7. Anicutza Răspunde

  Este bine ca medicina progreseaza,insa cum depasim momentul psihologic..Doar un copil conceput prin metoda fiv cu ovo donate,este doar pe jumatate al cuplului.Reisese ca sotia poarta copilul sotului cu a altei femei..Corect inteleg?

 8. Miruna Răspunde

  Noi am reusit o sarcina cu gemeni datorita la fiv cu ovule donate.La 37 de ani aveam un amh sub 1 si un ciclu neregulat.Analizele aratau ca intru in menopauza.Plecaiuni doamnei doctor din Romania ca a stiut sa ne indrume corect.Am ales Kiev ,clinica Biotex din motivul ca fac fertilizarea cu ovule proaspat recoltate si nu congelate.Dupa mai multe consultari si articlole citite,asta este d fapt chestia de ce la ei reusesc absolut toti.Bafta la toata lumea

 9. Crystyna Tara Răspunde

  De curand am aflat ca am fost acceptati de clinica pentru FIV cu ovocite donate in Ucraina. Azi am fost să facem printre ultimele analizele de sânge, înainte de a începe tratamentul .
  Vineri merg la spital, la medicul cu care am pornit la drum ,sa îmi explice ce sa fac cu aceasta farmacie… Am fost îngrozită când am văzut atâtea medicamente
  Pana acum nu mai făcusem decât o inseminare, cu rezultat negativ Sper din suflet să reușim .
  Sa reușim cu toate sa ne vedem visul împlinit!