Festivalul International de Folclor „Muzici si Traditii in Cismigiu” (20-22 iunie 2014)

553 0

Vineri dimineata (20 iunie), am trecut prin Cismigiu si am observat cu surprindere o agitatie neobisnuita. Primul lucru care m-a convins ca se intampla ceva interesant, a fost o tanata fata, imbracata in costum traditional maramuresan, care poza paunii din parc. Apoi, am trecut printre mestesugari, haine traditionale, multe ii, mancare traditionala, vase si multe alte minunatii care incepeau sa fie expuse. Pe fundal, se faceau probe de sunet. Cateva afise au dezlegat misterul: incepea Festivalul International de Folclor “Muzici si Traditii in Cismigiu”.

Aflat la cea de-a opta editie, Festivalul International de Folclor “Muzici si Traditii in Cismigiu” promoveaza cultura traditionala si reuneste doua mii de artisti din toate regiunile Romaniei, ansambluri ale minoritatilor nationale precum si ansambluri din Bulgaria, Letonia, Republica Moldova si Serbia.

Ce se intampla la Festivalul International de Folclor “Muzici si Traditii in Cismigiu” 

In perioada 20 -222 iunie au loc spectacole de folclor traditional, targ de mestesugari care va include, pe langa produsele traditionale romanesti si demonstratii ale mesterilor populari, o zona dedicata spectacolelor de folclor reinterpretat, ateliere de creatie, teatru pentru copii, o zona gastronomica precum si plimbari cu trasuri si ponei.

Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, Festivalul se va desfasura pe trei scene amplasate in Cismigiu dupa cum urmeaza

Programul de la Scena Mare va fi impartit dupa zone geografice: vineri vor urca pe scena ansambluri folclorice profesioniste si solisti de muzica populara din Dobrogea, Crisana si Muntenia, sambata va fi randul celor din Oltenia, Moldova si Maramures, urmand ca duminica sa fie celebrat cantecul si jocul din Banat, Transilvania si Bucovina.

Cea de-a doua scena este dedicata cantecelor si jocurilor interpretate de copii si tot aici se va lansa si albumul Orchestrei Valahia.

Cel de-al treilea spatiu este Fân Zone Intr-un spatiu rustic, publicul va sta pe iarba, printre capite de fan si va putea asculta fragmente de folclor autentic reinterpretat de DJ si trupe cunoscute. Pentru copii se realizeaza ateliere de creatie, unde invata mestesuguri traditionale: tesut, cusut, pictura, sculptura si modelaj.

Pe scena Fân Zone, in prima parte a zilei cei mici sunt invitati la piese de teatru puse in scena de actorii teatrului Ion Creanga, dar si la cursuri de dans, sustinute de instructorii de la ConSabor. 

Seara, pe scena de la Fân Zone vor urca Maria Radu and Band, Nightlosers, Hara, Adrian Nour şi Trio Zamfirescu, Cobzality, Mara & Kult Studio, Alina Manole & Band, Dj Gojira, Georgiana Manaila & Misteria Carpatica, Cornelia Tihon & Band, Liverpool – A Tribute to The Beatles, Aylin and The Lucky Charms, Classic Beat Orchestra si multi altii.

Celebrand Ziua Internationala a Iei (24 iunie), Festivalul International de Folclor invita toti vizitatorii sa adopte o tinuta de inspiratie folclorica pe care fotografii oficiali ai evenimentului o vor surprinde si distribui pe pagina de Facebook a manifestatiei sub hashtag-ul #sepoartaromaneste. Intrarea este libera

In this article

Join the Conversation