Fii atenta la dezvoltarea bebelusului!

1399 0

Chiar din clipa in care medicul iti pune in brate copilasul nou-nascut, o intrebare incepe sa-ti dea tarcoale: „Este sanatos? Nu are vreo malformatie sau altceva care ar putea sa-i afecteze dezvoltarea?” Il privesti cu ingrijorare si speranta, cauti orice dovada care te-ar putea linisti.

Fiecare lucru la timpul lui

Orice copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Si acesta depinde intr-o buna masura de felul in care s-a hranit si a trait mama in timpul sarcinii, de „confortul” intrauterin pe care l-a avut nou-nascutul. Asadar, nu exista un calendar „batut in cuie” in care sa scrie cu litera de lege ca la doua luni sugarul trebuie sa-si tina capul, la 4 luni sa se rostogoleasca, la 6 luni sa stea in fundulet, la 9 luni sa se ridice pe marginea patutului si la 11 luni sa faca primii pasi.

Tu esti cel mai bun observator!

Cat timp sugarul mananca si doarme, lucrurile par mai simple. Din momentul in care el incepe sa mearga, desigur, ochii mamei trebuie sa devina mai „vigilenti”.

Si daca schimbarile din structura oaselor sunt mai greu de urmarit, mersul copilului, de la primii pasi pana la deplina lui autonomie, tinuta in mers, modul in care se ridica in picioare, cum paseste, aspectul talpii (daca are picior plat) sunt lucruri care ar trebui sa tina foarte treaza atentia mamei. Nu trebuie ignorat modul in care copilul isi indoaie genunchii, flexia gambelor, a coapselor. Mama poate verifica aceste elemente, miscand picioarele copilului sau observandu-l atunci cand micutul face singur anumite miscari.

Forma capului este deosebit de importanta la noul-nascut. Bebelusul trebuie sa aiba un capsor armonios si o asezare normala, simetrica, a trasaturilor fetei. Numai ca lucrurile nu stau totdeauna asa. De exemplu, o cutie craniana exagerat de dezvoltata in partea superioara poate fi un semnal de alarma, indicand hidrocefalie. De asemenea, la unii copii se constata bombarea fontanelei anterioare, situata chiar in «moalele» capului.

Orice anormalitate, chiar si o implantare nefireasca a parului, trebuie sa o indrepte pe mama catre medic. Si daca acesta considera necesar, va cere efectuarea unei tomografii axiale computerizate, care poate confirma anormalitati ale structurii craniene sau intracraniene. Investigatia dureaza 20 de minute si nu este traumatizanta pentru copil.

Orice intarziere a mamei de a se adresa medicului pediatru aduce mari prejudicii copilului. Putem exemplifica aceasta afirmatie cu una din cele mai dramatice situatii: hidrocefalia, adica acumularea de lichid in creier, mareste presiunea intracraniana si poate duce la encefalopatie, adica la degradarea tuturor structurilor nervoase. O astfel de afectiune, netratata la timp (prin introducerea unor valve automate de eliminare a lichidului, care de-a lungul vietii trebuie periodic revizuite) poate duce la coma si chiar deces.

Copilul abia nascut are nevoie in jurul lui de tot felul de stimuli, cum ar fi jucariile colorate si armonios sonore. De asemenea, are nevoie de caldura si afectiunea mamei, de minutele acelea dulci de joaca impreuna cu mama, cand invata sa se miste si apoi sa mearga. Exista o varsta cand se priveste in oglinda, se recunoaste si chiar se corecteaza in miscari, pozitie a corpului, expresii ale fetei.

In aceasta etapa de dezvoltare apare la anumiti copii o inclinatie specifica a capului – torticolis. Sesizata la timp, ea poate fi eliminata, prin recuperare. Si tot la varsta primilor pasi, un model neadecvat de premergator poate deforma mersul copilului (el paseste numai pe varfuri) si chiar picioarele si coloana vertebrala. Prin urmare, nu-ti urca micutul in premergator decat dupa ce a facut primii pasi.

Inca de la nastere…

…neonatologul poate observa din primele clipe de viata ale copilului daca acesta are probleme. Se poate intampla ca micutul sa aiba o afectare mai mult sau mai putin grava a uneia sau a tuturor celor 5 radacini ale plexului brahial care poate genera pareza sau paralizia mainii. Cu timpul, el nu misca sau misca slab manuta, bratul, antebratul sau ridica doar umarul. Stimularea kinetica a grupelor musculare paralizate ajuta enorm. Intr-un serviciu de recuperare specializat, tratamentul incepe din primele 5 zile de viata. Masajul este contraindicat.

Recuperarea consta intr-o orteza de membru superior (mana, antebrat, brat) cu sprijin pe torace, care se indeparteaza in timpul electroterapiei, kinetoterapiei si cand i se face baie. Intarzierea in dezvoltarea neuromotorie trebuie examinata de un nuropediatru si de un medic de recuperare. Numai un neuropediatru poate diagnostica «spasmele in flexie» sau «spasme infantile» si alte boli neurologice, cum ar fi paralizii ale picioarelor, hemipareze, parapareze. Tratamentul precoce de recuperare poate corecta aceste infirmitati motorii. Copilul va evolua astfel incat varsta motorie sa fie adusa cat mai aproape de cea cronologica.

In this article

Join the Conversation