Frica de primele zile de gradinita

2038 0

Iată câteva sfaturi şi strategii care pot fi aplicate în primele zile de grădiniţă ale copilului.

Cum atenuezi frica de primele zile de grădiniţă

Nu transforma grădiniţa într-o necunoscută de care ajunge să se teamă În loc să-i povesteşti despre prima zi de grădiniţă ca despre o zi foarte importantă pentru care trebuie să se pregătească şi de care va ajunge să se teamă (grădiniţa devine o mare necunoscută), compara grădiniţa cu un mediu cu care este deja familiarizat – un loc în care se ducea să mai înveţe, un grup de joacă, de dans etc. Spune-i că este un loc în care îşi va face prieteni aşa cum şi-a mai făcut şi înainte.

Vizitează grădiniţa înainte şi lasă cele două medii să se întrepătrundă. Sunt grădiniţe care acceptă şi satisfac această dorinţă a părinţilor. O vizită cu copilul înaintea primei zile de grădiniţă, cunoaşterea mediului, descoperirea jucăriilor, a materialului de lucru ar putea fi fascinante pentru el. Dacă va petrece mai mult timp la grădiniţă, lasă-i o jucărie, o fotografie, un obiect drag de acasă pentru a se simţi conectat la viaţa de acasă. Poţi face şi invers – o copie de program, imagini cu activităţi de la grădi şi acasă.

Citiţi împreună o carte despre începerea şcolii. Poveştile despre alţi copii care ar putea avea, de asemenea, temeri si anxietăţi cu privire la începerea grădiniţei pot fi reconfortante pentru micuţii care se confruntă cu aceleaşi sentimente.

Nu exagera propria anxietate. Este normal ca răspunsul tău la neliniştea copilului din primele zile de grădiniţă să fie îngrijorarea. Desigur, nu-ţi place să-ţi vezi copilul supărat însă trebuie să te obişnuieşti cu gândul că micuţul tău se va acomoda cu noul mediu, chiar dacă mai greu decât alţi copilaşi. Abordează această situaţie cu încredere şi transmite-i copilului tău acest sentiment.

Nu prelungi despărţirea Asigură-l pe copilaşul tău că te vei întoarce, ia-ţi rămas bun şi pleacă. Dacă prelungeşti despărţirea o să plângă mai mult şi o să plângă, şi mai mult, data viitoare pentru că vede că este o modalitate eficientă de a te ţine lângă el. De asemenea, nu te furişa. În acest fel, pierzi încrederea copilului în tine.

Identifică teama copilului. De ce îţi este frică? De ce eşti îngrijorat? Îi este teamă că nu te întorci după el? Că cineva se va purta urât cu el? Află care sunt temerile lui pentru a putea stabili ce este de făcut mai departe.

 

In this article

Join the Conversation