Fumatul pasiv, un pericol pentru viitoarele mamici

3201 0

Specialistii de la Universitatea din Nottigham avertizeaza asupra riscului crescut la care sunt supuse femeile gravide care iau contact cu un mediu in care se fumeaza. Expunerea la fumul de tigara poate duce la moartea fatului la nastere (cu pana la 23% ) sau la dezvoltarea unor defecte congenitale, riscul ajungand si la 13 procente.

Aceste rezultate urmaresc mai degraba tragerea unui semnal de alarma asupra taticilor care fumeaza in preajma partenerelor insarcinate, precum si asupra viitoarelor mamici care se expun fumatului pasiv inainte sau dupa ce au ramas gravide.

Mamele care fumeaza stiu deja caror riscuri se supun: prematuritate, nasterea unui fat decedat, greutate mica la nastere sau alte defecte locomotorii si cardiace ale nou-nascutului. Avand in vedere ca si fumatul pasiv implica expunerea la aceleasi toxine din tutun, trebuia demonstrat ca si in aceste cazuri exista posibilitatea crescuta de aparitie a unor complicatii.

Cantitatea este de asemenea periculoasa, riscurile fiind crescute o data cu expunerea la fumatul pasiv echivalent a 10 tigari, asa ca important este ca partenerii sa reduca treptat consumul in preajma femeilor insarcinate, cea mai fericita optiune fiind chiar renuntarea la fumat.

Rezultatele au fost centralizate din studii desfasurate in America, Asia si Europa. Expertii si-au propus sa desfasoare campanii de informare pentru a reduce expunerea viitoarelor mame la fumul de tigara, de exemplu prin terapii de inlocuire a nicotinei asupra taticilor. Se cunosc deja date ca fumatul afecteaza si calitatea spermei barbatilor, putand conduce la aparitia diferitelor complicatii in timpul sarcinii, insa mai multe studii trebuie efectuate in viitor pentru a fi furnizate date mai exacte.

In this article

Join the Conversation