Functiile miraculoase ale placentei

1449 0

Mare minune si placenta asta! Ea este casuta pe care omuletul in formare o inchiriaza pentru 9 luni, chiar in burtica ta. O casa cu toate utilitatile si, mai ales, linistita, nu prea spatioasa, intr-un cartier bun, unde nu se inchide niciodata „conducta” de caldura si de hrana.

Instalatiile ei sunt complexe: ca sa-si poata primi „papica”, rezidentul din burtica ta are la dispozitie o „punte” catre tine, mai exact intre sistemele voastre circulatorii. Puntea despre care vorbim este placenta, un invelis cu doua fete.

Nu te gandi ca ar putea avea un caracter duplicitar, ci la un lucru mult mai simplu: cu o fata „se lipeste” de uter si cu alta, neteda, lucioasa, il alinta pe prichindel, prelungindu-se cu cordonul ombilical.

Pentru micutul tau, placenta este si plaman, si tub digestiv, si rinichi, ea asigurandu-i oxigenarea, hranirea si detoxifierea organismului. Din aceasta cauza, daca placenta functioneaza bine, atunci si bebelusul tau se va dezvolta normal pana la termen.

Placenta joaca rolul de adevarat plaman pentru puiul ce-l porti in pantec. Oxigenul din sangele tau trece prin peretii vilozitatilor placentei direct in sangele copilului. Sangele oxigenat iriga ficatul, inima, creierul si toate celelalte organe ale bebelusului care inca nu functioneaza. Dioxidul de carbon este eliminat de fat in circulata materna pe aceeasi cale.

Functia nutritiva

Placenta asigura si schimburile nutritive intre fat si mama permitand trecerea unui mare numar de substante. De aceea, trebuie sa fii atenta la ceea ce mananci caci prin membrana placentara trec si substante nocive pentru bebelusul tau: medicamente, alcool, nicotina.

Trecerea apei, a sarurilor minerale, a zaharului se produce rapid. Anumite substante, cum ar fi fierul si calciul, sunt stocate pentru a constitui rezerve, pe cand altele sunt transformate, printr-o activitate metabolica intensa. Nivelul glucozei in sangele fetal este reglat de placenta pana cand ficatul bebelusului va putea sa indeplineasca aceasta functie, spre sfarsitul sarcinii.

Placenta mai asigura si transferul de vitamine, in special a celor din grupul B, dar si a vitaminelor D si E. Vitamina A este depozitata in ficatul fatului, in vreme ce vitamina C se acumuleaza in placenta, care i-o distribuie bebelusului progresiv pana in luna a 8-a, dupa care este depozitata direct in glandele suprarelane si in ficatul sau.

Placenta nu inlocuieste doar organele importante ale fatului care inca nu au inceput sa functioneze. Ea se comporta si ca o glanda enorma care secreta hormonii indispensabili pentru mentinerea si dezvoltarea sarcinii. Incepand cu luna 4-a de sarcina, placenta incepe sa secrete progesteron si estrogeni, hormoni care vor prelua rolul celor ovarieni.

Progesteronul contribuie la mentinerea sarcinii, modificarea sanilor. O parte din acest hormon este utilizat de catre bebelus pentru producerea altor hormoni, in special adrenalina, hormonul stresului si testosteronul, hormonul sexual masculin.

Pentru a produce estrogeni, placenta are nevoie de ajutorul direct si activ al fatului. Glandele suprarenale ale fatului, niste mase minuscule amplasate in partea superioara a rinichilor, produc un hormon androgen (de tip masculin). Traversand prin peretele placentei inspre mama, acesta este modificat in hormon de tip feminin: estrogen.

Unul dintre estrogeni, estriolul, determina la mama sinteza unui hormon care stimuleaza lactatia. Este vorba de prolactina.

Functia de protectie

Placenta este si un veritabil scut imunologic. Ea opreste numeroase bacterii sau nu le premite trecerea decat foarte tarziu, spre sfarsitul sarcinii, cand peretele din spatele vilozitatilor devine extrem de fin, pentru a usura si mai mult schimburile dintre sangele matern si cel fetal.

Atentie! Virusii traverseaza placenta foarte usor pana in cea de-a 20-a saptamana de sarcina, perioada in care fatul isi dezvolta propriile lui imunoglobuline. Anticorpii materni trec spre copil si il imunizeaza fata de cele mai multe boli infectioase pana la 6 luni dupa nastere, cand intra in functiune sistemul imunitar al bebelusului.

In this article

Join the Conversation