GÂDILATUL poate fi PERICULOS pentru sănătate. Află de ce

2117 0

Gâdilatul nu este o senzaţie tocmai plăcută şi, în plus, poate fi de-a dreptul periculos, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni şi la care se pot declanşa anumite complicaţii, scrie RTV.NET.

Deşi la o primă vedere poate părea o joacă, gâdilatul poate fi periculos pentru oamenii care suferă de anumite afecţiuni. Persoanele bolnave pot suferi chiar şi un accident vascular sau un infarct miocardic, atunci când sunt gâdilate în mod exagerat. Medicul neurolog atrage însă atenţia asupra faptului că gâdilatul nu este un factor cauzal al bolii, ci unul favorizant.

Citeşte şi:  Un bărbat a făcut infarct după ce a RÂS prea mult 

"Gâdilatul nu este o tulburare, nu este o boală. Este o manifestare normală atunci când apare un factor iritativ la nivelul pielii.
Gâdilatul este un răspuns la o situaţie tegumentară a unor receptori nervoşi ca o reacţie de apărare. Gâdilatul, lovitura, speriatul, ţipatul, înţepatul, agresiunea verbală sau de altă natură pot declanşa o altă boală, pot declanşa un accident vascular, un infarct miocardic la un bolnav care e predispus să facă lucrul acesta. Dacă este vorba de gâdilat la o persoană bolnavă, acest factor ca şi efortul fizic, ca şi alte cauze traumatice verbale sau nonverbale, şocuri, pot decompensa o boală existentă deja şi care a fost latentă. Dar într-o joacă obişnuită de copii, este o reacţie normală de apărare", a declarat, pentru RTV.NET, Popa Constantin, medic neurolog.

Citeşte şi:  De ce e bine să mai şi plângem

Manifestarea la un excitant cutanat este o reacţie normală, însă aceasta poate deveni patologică dacă se exagerează la persoanele care sunt foarte sensibile.

Află de ce râdem când suntem gâdilaţi pe RTV.NET.
 

In this article

Join the Conversation