Gastroenteritele „se arata” mai ales vara

802 0

Ce determina gastroenterocolita

Incontestabil, gastroenterocolita este una dintre cele mai frecvente boli de care sufera mai ales copiii. Orice mamica trebuie sa stie ca boala este provocata atat de infectii virale (cele mai intalnite), cat si de infectii bacteriene (tipice fiind cu bacilul dizenteric sau salmonela). Uneori putem vorbi si de infectii fungice (diverse ciuperci).

Ele pot fi cauzate de unele intolerante alimentare, de consumul in exces al anumitor alimente. Sursele de infectie cele mai frecvente sunt apa si alimentele contaminate.

Diareea acuta: cauze si tratament

Alte cauze ale diareei acute pot fi: greseli alimentare, consumul fructelor si legumelor nespalate, al carnii care nu a fost bine fiarta, al produselor de cofetarie si de patiserie pastrate la temperaturi ridicate, ca sa nu mai vorbim de consumul unor alimente neadecvate pentru varsta copilului.
In unele zone, apa de la robinet contine giardia (acesta fiind un parazit care provoaca de diaree), motiv pentru care apa trebuie bine fiarta.

Afectiunea este cu atat mai frecventa, cu cat copiii sunt mai mici. Acesta este principalul motiv pentru care tot ceea ce mananca sugarul trebuie sa fie steril. Mamele ar trebui sa stie ca nu au voie sa manevreze alimentele daca nu s-au spalat bine pe maini inainte de a pregati hrana copilului. Aproape toti sugarii sufera, cel putin o data, de diaree acuta.
Scaunele apoase si voma sunt semnele dupa care poate fi recunoscuta infectia. Lucrul cel mai important de luat in calcul este existenta cazurilor de diaree in familie sau in colectivitatea unde merge copilul. Daca acestea apar, este obligatoriu de analizat modul in care au fost procurate apa si mancarea celui mic, cum a fost pregatita hrana, intervalul care s-a scurs pana la aparitia simptomelor si daca in casa a mai fost cineva cu manifestari asemanatoare.

Dar numai testele de laborator vor putea confirma prezenta infectiei.

Cate zile persista?
De obicei 5-7 zile, dar depinde de varsta si de gravitate. Cu cat varsta este mai mica, recuperarea este mai dificila. Durata bolii mai depinde si de rapiditatea cu care mama ia primele masuri, adresandu-se medicului specialist de la instalarea simptomelor.

 

In this article

Join the Conversation