Gimnastica si masajul bebelusului

1685 0

El realizeaza miscarile cu foarte multa usurinta, in mediul acvatic pe care-l presupune lichidul amniotic. Imediat dupa nastere, bebelusii isi continua gimnastica proprie, prin acele miscari necoordonate, in timp ce se agita si plang, dand din maini si din picioare.
Programul configurat pentru bebelusi urmareste facilitarea dezvoltarii neuromotorii a copilului, prin tonifierea musculaturii spatelui, abdomenului, trunchiului si prin stimularea reactiilor de echilibru.

Acestea sunt foarte importante in parcurgerea etapelor succesive de ridicare a centrului de greutate a corpului de la sol (din pozitia initiala de culcat specifica primelor luni de viata la pozitia stand in picioare spre 9-10 luni) si mai ales a dezvoltarii capacitatii copilului de a se proteja atunci cand cade.

Gimnastica stimuleaza toate functiile organismului, dar cea mai importanta influenta o are asupra sistemului nervos. De asemenea, favorizeaza trecerea de la miscarile necoordonate, dizarticulate la cele coordonate, care marcheaza maturizarea treptata a sistemului nervos.
La inceput, se impune gimnastica pasiva, care nu face decat sa urmeze miscarile naturale ale copilului, fara a forta. Acestea sunt foarte utile bebelusilor bine dezvoltati, dar cu atat mai mult celor mai putin dezvoltati, cu o musculatura moale sau celor prea grasi.

Prin procedeele de masaj este influentata favorabil circulatia sanguina si limfatica, sunt stimulate schimburile nutritive de la nivelul tesuturilor, este reglata activitatea organelor interne. Acest tip de masaj-gimnastica pentru bebelusi ii invata pe copii sa se bucure din plin de noul mediu de viata. Gimnastica si masajul este indicat pentru ca ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului, poate diagnostica si corecta eventualele deficiente, prin folosirea unor tehnici, miscari si manevre care determina posturile si miscarile corecte ale bebelusului

Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare. Masajul practicat cu regularitate ajuta bebelusul sa doarma, sa se hraneasca mai bine si sa se bucure de noutatile aparute in primul an de viata.

In this article

Join the Conversation