Gingii inflamate la copii. Metode de calmare

51804 1

Nu prea există medicamente care să facă stomatita să treacă mai repede, dar analgezicele (de exemplu, ibuprofenul) îl pot ajuta pe micuţ să se simtă suficient de confortabil cât să poată bea şi mânca. Trebuie evitată sarea sau lichidele acide, precum sucul de portocale, dar şi băuturile care conţin mult zahăr. Laptele şi orice alte alimente moi sunt soluţiile care permit păstrarea unui nivel optim de hidratare (foarte important pentru copilul cu stomatită).

SFAT: Pentru a evita să atingă zonele sensibile din gură, copiii mai măricei pot folosi un pai la băutul lichidelor.

 

Trucuri care funcţionează pentru gingii inflamate la copii

  • Aplicarea prin masaj direct pe gingie a gelurilor de calmare locală (calgel, baby orajel), în cazul erupţiei măseluţelor (nu şi în cazul stomatitei!)
  • Folosirea inelelor speciale de „ronţăit”, umplute cu apă şi răcite la frigider (nu la congelator). Acestea au efect vasoconstrictor asupra gingiilor inflamate şi dureroase, acţionând ca un anestezic rapid.
  • Masajul corpului, cu mişcări delicate, va calma temporar agitaţia copilaşului.
  • Pe timp de noapte sau de fiecare dată când durerile sunt foarte mari, îi poţi da copilului paracetamol sau ibuprofen sirop, în dozele indicate pentru vârsta sa.
  • Serul fiziologic, pe care l-ai folosit cu succes pentru secreţiile nazale, poate fi utilizat pentru masarea locului dureros. La fel şi glicerina boraxată cu anestezină.
  • Culcă-ţi puiul cu capul uşor mai ridicat decât corpul. Astfel, vei evita intensificarea durerilor, de obicei mai mari în poziţia culcat, din cauza presiunii sanguine mai crescute.

Excepţii de la regulă
Gingiile inflamate la copii pot sa anunte, in anumite situatii, si alte afectiuni. În cele mai multe cazuri, stomatita e o boală uşoară, cauzată de virusurile care sunt răspunzătoare şi de răceli ori gripe. Rar, stomatita şi gingivita – gingii roşii, umflate – pot fi semnele timpurii ale unei boli grave, precum leucemia. Tot în cazuri rare, copiii al căror sistem imunitar nu funcţionează bine dezvoltă stomatită.

 

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. lera Răspunde

    eu la recomandarea medicului i-am dat fetitei de 8 ani pastilele trachisan cu ulei de menta si eu i-am mai dat de la mine miere si propolis.