Hepatita A, boala mainilor murdare. Ce trebuie sa stii despre virusul hepatic A

1715 0

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stie intreaga familie despre hepatita A.

8 lucruri de retinut despre hepatita A

Hepatita A creeaza imunitate Infectia cu virusul hepatic A creaza imunitate. Organismul este fortat sa produca anticorpi care protejeaza pentru toata viata.

Cea mai eficienta modalitate de prevenire este vaccinarea. Igiena stricta este, la randul ei, un element cheie in prevenirea hepatitei A: spalarea mainilor dupa fiecare utilizare a toaletei, inainte si dupa prepararea si mancarea alimentelor sau dupa schimbarea scutecelor, evitarea mancarurilor insuficient gatite (insuficient fierte, coapte, prajite), utilizarea corecta si permanenta a prezervativelor.

Hepatita A are o perioada de incubatie in medie de 21 de azile.

Simptome: oboseala, slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si, mai rar, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa 1-2 saptamani de la debutul bolii, se poate manifesta si icterul.

In saptamanile care preced icterul, boala este extrem de contagioasa deoarece concentratia de virusi este maxima. 

Copiii pot raspandi virusul hepatic A, responsabil de hepatita A, o perioada mai indelungata de timp decat adultii. Copiii sunt contagiosi pana la 10 saptamani dupa debutul clinic al bolii.

Hepatita A este produsa de un virus foarte rezistent. Acesta devine inactiv la temperaturi mai mari de 85ºC si in conditii normale, poate supravietui in afara corpului uman si cateva luni.

Hepatita A nu are un tratament medical bine stabilit. Este nevoie de odihna, consum de lichide, in special daca apar diaree si varsaturi. In plus, pentru adulti, evitarea alcoolului este obligatorie.

Cum se transmite hepatita A 

ingerarea alimentelor si a apei care au intrat in contact cu materii fecale infectate;

maini nespalate dupa utilizarea toaletei;

utilizarea instrumentelor de mancat/ baut folosite in prealabil de o persoana infectata;

contactele sexuale neprotejate; 

in crese si gradinite este un risc mai ridicat de a contacta hepatita A.

Mami, ai grija la felul in care se spala puiul tau pe maini

Micutul tau explorator vrea sa descopere tot ce-l inconjoara si sa patrunda in locurile cele mai ascunse. Nu-l opri, lasa-l sa descopere lumea, dar trebuie sa fii atenta la igiena mainilor lui. Nu uita ca hepatita A este cunoscuta in special drept "boala mainilor murdare".

Chiar si locul de joaca poate deveni o sursa de contaminare daca micutul tau isi baga mainile murdare in gura. De aceea este indicat sa evitati gustarile la locul de joaca. Cel mai bine este ca el sa manace acasa, nu printre reprize de zbenguiala. In aceste conditii, spalatul mainilor devine un factor cheie de prevenire a contactarii hepatitei A de catre copil.

Iata 5 etape care formeaza un ritual de igiena corect si complet

Umezirea mainilor cu apa curata si limpede  si aplicarea sapunului.
Spumarea prin frecarea mainilor si a sapunului. Nu uita dosul mainilor, portiunile dintre degete si partea de sub unghii.
Frecarea energica a mainilor pentru 20 de secunde.
Clatirea, cu apa curata.
Uscarea, cu un prsopop curat sau la uscator.

VIDEO: tehnica spalatului pe maini

In this article

Join the Conversation