Hernia ombilicala: diagnostic si tratament

2519 0

Hernia ombilicala este o protuberanta in zona buricului, cauzata de presiunea pe care o exercita intestinele sau fluidele asupra abdomenului. Acestea isi creeaza un drum catre exterior, printr-un punct slab al muschilor abdominali, manifestandu-se ca o umflatura care dispare la o simpla apasare, urmand sa revina apoi imediat la forma initiala. Hernia ombilicala afecteaza multi bebelusi, insa nu creeaza mari neplaceri.

Hernia ombilicala are si alte simptome?

Din fericire, nu. Umflatura poate fi sesizata fie imediat dupa caderea bontului ombilical, fie cand copilul este ceva mai marisor, iar dimensiunile sale pot varia intre 1 si 5 centimetri. Daca atunci cand bebe tuseste sau plange, ea este mult mai vizibila, in situatia in care este linistit si sta intins pe spate, este de multe ori greu sesizabila.

Un diagnostic usor de pus

Controalele medicale in primul an de viata sunt esentiale. O prima vizita a pediatrului, la scurta vreme dupa sosirea acasa de la maternitate, poate evidentia prezenta herniei de acest tip. Este de ajuns doar o simpla analiza a ombilicului pentru ca medicul sa puna un diagnostic. Tot pediatrul poate face o recomandare catre un chirurg pediatru pentru verificari suplimentare. In cele mai multe dintre situatii, hernia se retrage pana la varsta de 1 an. Daca ea persista si dupa doi anisori, fara a da semne de remisie, e posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala pentru corectarea ei.

ATENTIE! Daca bebe are hernie si vomita, zona se inroseste sau pare sa fie infectata, abdomenul este in extensie si apare febra, mergi rapid la medic.

Cum decurge interventia chirurgicala

In cazul in care hernia nu dispare, in jurul varstei de 5 ani copilul va fi suspus unei proceduri chirurgicale simple. El este mai intai anesteziat (partea cu adevarat mai neplacuta a interventiei), dupa care intestinul este impins inapoi in abdomen, iar deschizatura din muschi prin care iesise este suturata (cusuta).
 

In this article

Join the Conversation