Importanta suplimentelor cu fier

642 0

Comoara din pantecele tau are nevoie, pentru o dezvoltare armonioasa, de foarte mult fier si nu face altceva decat sa „sape” din resursele tale. Rezervele de fier ale organismului tau intra in declin accelerat, iar aportul zilnic numai din alimentatie s-a dovedit a fi insuficient.

De aceea, IOMC (Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului) recomanda administrarea zilnica a 30-60 mg Fier elemental pentru prevenirea anemiei.

Daca anemia a apucat sa se instaleze, suplimentul zilnic de fier va fi de minimum 60-100 mg, ba chiar mai mult: 120-180 mg, insotit de un supliment de acid folic (acesta este recomandat chiar si cu o luna inainte de sarcina, pentru a reduce riscul de apartie a defectelor de tub neural).

Se recomanda ca administrarea suplimentelor cu fier sa se faca seara, pentru a preveni reactiile gastrointestinale (arsuri etc.).

Vitamina C (din limonada sau salata acrita cu lamaie) creste absorbtia fierului, in timp ce preparatele de calciu sau lactatele o scad.

Necesitatea suplimentarii cu fier dietei este foarte importanta, avandu-se in vedere faptul ca un procent mare de bebelusi sunt diagnosticati cu anemie de fier inca din primele luni de viata.

Daca micutul prezinta depozite scazute de fier, atunci poti fi sigura ca si tu stai foarte prost la acest capitol.

Placenta este o doica extraordinara, ea culege tot fierul pe care il gaseste la tine ca sa il dea copilasului. Daca nu gaseste cat ar fi normal, atat tu cat si bebelusul aveti nevoie de suplimente.

In this article

Join the Conversation