In pantec: Sarcina multipla

439 0

Creat ca o continuare a apreciatelor programe „In pantec” si „In pantec: Animale„, documentarul „In pantec: sarcina multipla” foloseste imagini 4D cu ultrasunete pentru a va face cunoscut modul in care fetusii se dezvolta si lupta pentru supravietuire in timpul complicatelor sarcini multiple.

Tehnologia 4D dezvaluie lumea fragila a sarcinilor multiple

Ovulul si spermatozoidul se intalnesc si creeaza un mic embrion ce porneste intr-o calatorie intrauterina plina de peripetii. Dar daca in aceasta calatorie se afla doi, trei sau chiar patru indivizi?

Tehnologia ultramoderna va poarta in lumea extraordinara a gemenilor, tripletilor si a cvadrupletilor. Se pot ei tine de mana atunci cand se afla in pantecul mamei? Atunci cand unul impinge, celalalt impinge la randul lui? Oare jocurile prenatale continua si in timpul copilariei?

Programul analizeaza povestile a trei femei insarcinate si va ofera sansa de a urmari micutii fetusi interactionand intre ei: impingandu-se, lovindu-se si chiar, dupa toate aparentele, jucandu-se si sarutandu-se. Astfel, ei isi contureaza legaturile si comportamentele ce-i vor defini, cu mare probabilitate, pentru tot restul vietii lor.

Imagini uimitor de detaliate arata cum gemenii identici monoamniotici se tin de mana, isi ating picioarele si se trag reciproc de cordonul ombilical. Potrivit cercetatorilor, aceste comportamente prenatale, fie ca sunt agresive sau submisive, pot continua dupa nastere si caracteriza relatiile dintre frati timp de mai multi ani.

Ecografiile pot dezvalui, de asemenea, disparitia unuia dintre fetusi, in urma absorbtiei acestuia in uter, cei sau cel ramas continuand sa se dezvolte. Acest fenomen poarta numele „sindromul geamanului care dispare” si este descris in programul In pantec: Sarcina multipla.

Unii cercetatori speculeaza ca acest fenomen se petrece mai frecvent decat s-ar crede si suspecteaza ca unii indivizi stangaci ar fi partea supravietuitoare dintr-o astfel de pereche sau grup.

In pantec: Sarcina multipla foloseste tehnologie CGI (computer generated imaging) avansata pentru a infatisa diversele forme pe care le poate imbraca o sarcina multipla, de la transformarea unui ovul fertilizat in gemeni fraternali pana la cvadrupletii identici ce apar o data la 64 de milioane de sarcini.

Acest program special prezinta diviziunea unui embrion pentru a forma gemeni identici, carora li se alatura apoi un alt ovul fertilizat, aducand o surpriza mamei care asteapta acum tripleti.

Programul include si o rara operatie endoscopica cu laser pentru a corecta „sindromul transfuziei de la geaman la geaman”. Aceasta complicatie pune in pericol viata fetusilor inainte de nastere, deoarece sangele de la un fetus este directionat catre celalalt frate prin placenta comuna, astfel unul din frati acumuland o cantitate prea mare de sange, in timp ce celalalt ramane cu o cantitate prea mica.

Aceasta procedura noua si salvatoare consta in folosirea unui laser si a unei camere miniaturale aflate la capatul unui endoscop. Acestea sunt introduse in cavitatea amniotica pentru a inchide arterele minuscule ce transmit sange de la un fetus la altul.

Informatiile medicale tot mai avansate fac posibila astazi supravietuirea si nasterea in conditii bune de sanatate a tot mai multor fetusi proveniti din sarcini multiple. De la interactiunile lor foarte apropiate pana la miracolul si pericolele nasterii, In pantec: Sarcina multipla va poarta intr-o lume misterioasa si fascinanta.

In this article

Join the Conversation