Incepeti gradinita cu dreptul!

1255 0

In primele zile, copilul tau plange pentru ca nu vrea sa pleci de langa el. Nu fi ingrijorata, gandeste pozitiv: daca acest lucru nu s-ar intampla, inseamna ca relatia dintre voi are mici fisuri. Copilul stie ca, in acest fel, iti atrage atentia, ceea ce reprezinta o forma de atasament fata de tine. Oana Florentina Bazgan, directorul gradinitei Curcubeul Veseliei, din Bucuresti, iti descrie pas cu pas cum se deruleaza procesul de acomodare la gradinita.

Plansul si primele zile de gradinita

Primele zile de gradinita sunt grele, adesea mai grele pentru parinte decat pentru cel mic, deoarece acesta isi face nenumarate griji in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu puiul sau. Insa nu trebuie sa existe astfel de nesigurante, deoarece noi, cadrele didactice avem ca principal obiectiv educarea (formarea si dezvoltarea) celor mici, incluzand aici bineinteles, acomodarea lor in gradinita. Un copil are ca perioada minima de acomodarea in gradinita, 2-3 zile si perioada maxima, o luna.

Copilul te pedepseste In timpul acomodarii copilul va incerca prin toate metodele sa isi pedepseasca parintii: va plange si acasa, nu doar la gradinita, va refuza respectarea regulilor (mancatul, somnul, stransul jucariilor), ii va promite parintelui ca o sa fie extraordinar de cuminte alaturi de bunici si va rezolva fise cu acestia, toate numai pentru a-l induiosa, a-l clinti pe adult. Exista foarte putini copii care nu plang la intrarea in colectivitate. Copiii plang, se acomodeaza treptat, fiind nevoie de multa rabdare din partea parintelui si de suportul gradinitei. De aceea eu cred ca este foarte bine ca cel mic sa vina de acasa cu o jucarie pentru perioada de inceput, sa simta ca ceva de acasa este cu el tot timpul, sa nu se simta abandonat.

Cand trebuie sa ma ingrijoreze comportamentul lui? Parintii ar trebui sa inceapa sa isi puna semne de intrebare in cazul acomodarii celui mic abia dupa o luna de zile – daca acesta inca plange, daca refuza total mersul la gradi sau nu s-a integrat in grup. Bineinteles, si aceste lucruri difera, fiecare copil avand ritmul propriu de formare, socializarea are diferite grade, de aceea recomand o comunicare directa, sincera parinte-cadru didactic pentru ajutorul reciproc in atingerea obiectivului comun: integrarea celui mic in colectivitate.

 

 

In this article

Join the Conversation