Indeparteaza-i frica de furtuna

920 0

Daca incepe sa planga sau se ascunde sub patura de fiecare data cand incepe sa ploua mai tare, atunci trebuie sa reactionezi in consecinta. Invata-l sa nu-i mai fie frica de furtuna, mai ales in sezonul de vara cand acest fenomen este destul de frecvent.

Arata-i ca nici tie nu ti-e frica

Cei mici percep foarte repede ceea ce simt parintii lor, asa ca in momentul in care tu iti manifesti sentimentele negative, le vei transmite si lor. Reticenta ta fata de furtuni trebuie sa se transforme in indiferenta. Atunci cand incepe sa ploua cu ropote, ignora zgomotele de afara.

Continua-ti treaba prin casa de parca nimic nu s-ar auzi de afara. In acest fel, nici copilul tau nu va acorda o prea mare atentie furtunii. Daca tresari si tu cand tuna mai tare, limiteaza-ti reactia la o remarca de tipul „asta a fost unul tare” si apoi distrage-i atentia micutului in alta parte.

Spune-i povesti

Istorioarele cuminti il fac pe puiul tau sa nu se mai teama de furtuna. Cele mai adoptate variante despre tunete sunt jocul ingerilor cu mingea sau alte activitati distractive. Nu pomeni despre certuri si furie, pentru ca acesti termeni vor induce involuntar o stare negativa micutului. Poti sa-i povestesti si despre arca lui Noe si potop. Intreaba-l apoi cum s-ar fi simtit el sa stea intr-o barca timp de mai multe zile in care ploua.

Cea mai simpla si mai eficienta metoda este sa directionezi atentia copilului intr-o cu totul alta parte de la fereastra. Lasa-l sa se joace asa cum nu are voie de prea multe ori. Gatiti impreuna si permite-i sa se murdareasca. Pictati cu degetele pe o foaie mare. Jucati-va cu foarfeca si lipiciul pentru a realiza diverse forme din hartie. Orice suna traznit si distractiv trebuie pus in aplicare pentru a-l face sa asocieze ploaia cu joaca.

Invata-l despre natura si ploaie

In momentele in care meteorologii nu anunta ploi in prognoza, poti sa ii explici copilului tau de unde vine ploaia, la ce este buna si de ce se intampla acest fenomen. Astfel, data viitoare cand va asista la o furtuna, va intelege mai bine ce se intampla. Mergeti la biblioteca sau cautati pe internet. Invata-l de ce are pamantul nevoie de apa si cum circuitul apei in natura ne conditioneaza existenta. Stiinta il va face sa fie mai relaxat la urmatoarea ploaie.

Fa zgomot

Copiii se sperie cel mai mult atunci cand incepe sa tune. Pentru a depasi momentele de teama, distrage-i inca o data atentia catre alte sunete. Da radioul la maxim si cantati melodia care se aude sau creati-va propria trupa, cu instrumente alcatuite din oale si tigai.

Ignora lipsa curentului electric

In cazul in care se ia curentul si afara este deja intuneric, aprinde o lanterna sau mai multe lumanari. Puteti sa faceti umbre amuzante pe perete sau puteti sa va jucati cu lanternele ca si cum ati fi in vacanta cu cortul. Povesteste-i micutului cum se descurcau oamenii inainte sa apara electricitatea si tine-l ocupat pana revine lumina.

In this article

Join the Conversation