‘Indulceste-ti" soacra!

411 0

Cicalitoare, mari maestre in to ce inseamna administrearea unui camin (mai degraba al tau decat al ei), bagacioase si bombanitoare, soacrele si-au facut un renume. De soacre!

Parca nici nu exista cuvant mai potrivit pentru a denumi aceasta „meserie”. Si, ca orice meserie, unele o fac mai bine, altele mai prost. In principiu, fiecare idee care vine de la mama-soacra este impachetata intr-o buna intentie.

„N-am vrut decat sa dau o mana de ajutor”, spune ea dupa ce tocami ti-a aranjat vasele in dulapul de la bucatarie. Sau: „Am crezut ca o sa-ti prinda bine ajutorul meu la spalat”. Dar asta presupune ca si-a bagat mainile adanc in intimitatea ta…

Conflictul izbucneste in momentul in care el, feciorul mamei, ii multumeste pentru ajutor. Sau ii da dreptatate. Sau nu zice nimic. Sau tu ii spui soacrei ca nu-ti place sa-ti intre in lucruri. Cu alte cuvinte, izbucneste oricum!

Exista multe situatii in care soacra iti da de fruca. Ca sa nu mai intram in detalii, dar si ca sa acoperim o arie cat mai larga, le-am grupat astfel:

1. Situatii in care trebuie sa discuti cu ea

Le da bani copiilor tai ori de cate ori ii vede, iti da sfaturi despre educatia lor, s eplange de tine sotului tau, te brafeste la altii…

Ce NU trebuie sa faci: nu o jigni niciodata, nu-i vorbi baiatul de rau, nu-i calca in picioare sistemul de valori!

DA, trebuie sa faci: sa inteleaga ca nu vrei sa-ti rasfeti copiii, ca ai propriul tau sistem de educatie, ca daca are ceva de spus sa-ti spuna tie. Simplu!

Iti planifica vacantele, iti face mancare gatita, vine in lipsa ta si face curat, da de inteles ca ar administra mai bine bugetul casei voastre, duminica e zi de masa in familie…

Ce NU trebuie sa faci: nu folosi cuvinte grele la adresa mamei lui, nu lua singura decizii, ci condu discutia incat sa vina de la el totul, nu-i interzice sa o mai vada!

DA, trebuie sa faci: sa inteleaga ca astfel de lucruri te deranjeaza, spune-i ca vrei ca el sa administreze casa – e barbatul casei!, explica-i ca iti doresti un weekend numai cu voi doi.

3. Situatii in care poti sa o ignori

Ai discutat cu ei si cu ea, dar tot nu se potoleste. Continua sa faca tot ce stie ea. E vremea ultimei strategii. Ignor-o!

Ce NU trebuie sa faci: nu o vorbi de rau sotului – tot mama lui ramane, chiar daca voi doua luati o pauza; considerati pauza doar o pauza, nu rupe de tot legaturile, s-ar putea sa ai nevoie de ea.

DA, trebuie sa faci: aceasta pauza, ca sa vada ca daca nu se potoleste, n-o sa mai aiba parte de duminici in familie!

In this article

Join the Conversation