Ingrijirea dintilor de lapte

1152 0

Pe la sase luni, voinicul se trezeste cu primele daruri de la Zana Maseluta: doi dintisori poznasi. Din doua in doua luni, alte perlute, care trebuie sa-si pastreze stralucirea, pana cand buna zana va binevoi sa-i ia inapoi si sa-i aduca micutului dintii definitivi.

Dar, atentie, mamico! Sanatatea dintilor lui depinde si de tine. Imprieteneste-l cu periuta si pasta de dinti, cu o dieta sanatoasa si, nu in ultimul rand, cu medicul stomatolog, in al carui cabinet va trebui sa mearga periodic, chiar daca nu sunt probleme.

Cand incepe spalatul pe dinti?

E nevoie sa incepi sa speli copilul «pe dinti» chiar inainte de aparitia lor. Incepi cu igienizarea gingiilor, folosind comprese sterile, inmuiate in apa sau ceai de musetel neindulcit. Dupa aparitia primului dinte, incepi periajul cu periute speciale pentru copii, care sunt foarte mici. Periajul corect se face de la gingie spre varf, chiar daca puiul tau are deocamdata un singur dinte!

Pana la 5 ani copilul ar trebui sa fie spalat pe dinti de catre unul dintre parinti: la aceasta varsta frageda, dezvoltarea psihomotorie nu-i permite sa-si faca singur un periaj corect. Tot ceea ce poate realiza este sa plimbe periuta de la gingie la varful dintelui fara o miscare circulara.

Un alt „detaliu tehnic” de multe ori ignorat de adulti este starea periutei: ea nu numai ca trebuie sa fie adecvata ca dimensiuni, dar trebuie sa fie si schimbata la maximum trei luni. Te ajuta mult sa stii cand sa o schimbi, modelele cu peri decolorabili (ei iti semnaleaza cand e cazul sa o schimbi). Peria electrica este ceva mai scumpa (si capatul ei trebuie schimbat periodic), dar copilul o indrageste si o accepta mai usor.

De ce are dintii „patati”?

Nu este neaparat o lipsa de calciu. Copilul trebuie examinat de un stomatolog pentru a se vedea natura coloratiei: poate fi datorata unor microorganisme care traiesc pe dinte, poate fi o coloratie produsa de anumite medicamente luate de mama in timpul sarcinii sau de copil la o varsta foarte mica – de exemplu, tetraciclina are un astfel de efect asupra dintilor). De asemenea, la locul respectiv, medicul stomatolog poate gasi o lipsa de substanta, un inceput de carie de biberon ori un defect de structura a dintelui (al smaltului).

In this article

Join the Conversation