Inseminarea artificiala

1867 0

Daca este vorba despre o cauza hormonala, se va face tratament cu hormoni. Daca insa partenerul sufera de impotenta (ceea ce nu inseamna ca este steril), fie sperma lui este prea saraca in spermatozoizi si este nevoie sa fie concentrata, se trece direct la inseminarea artificiala a femeii cu sperma prelucrata a partenerului sau, dupa caz, a unui donator.

Atunci cand se utilizeaza sperma unui donator, aceastuia, inainte de a dona sperma, i se va face o analiza genetica, pentru a fi depistate eventualele boli care se pot transmite genetic. In cazul unui rezultat negativ, barbatul nu va mai putea dona sperma si se va cauta un alt donator.

Procedeul inseminarii artificiale

Tehnica consta in introducerea in caile genitale feminine a spermatozoizilor colectati de la donator. Sperma poate fi colectatat o singura data, daca spermatozozizii sunt suficient de numerosi, sau de mai mult ori, in caz contrar. Spermatozoizii sunt concentrati si tratati corespunzator, pentru a-si dobandi propietatile fecundante. Pocedeul de insamantare se poate face in trei feluri:

Spermatozoizii sunt depusi in vagin, la nivelul colului uterin. In acest caz fecundarea are loc absolut natural.

Inseminarea intrauterina

Spermatozoizii sunt depusi direct in interiorul cavitatii uterine, prin traversare aorificiului colului.

Inseminarea intraperitoneala

Spermatozoizii sunt depusi in peritoneu, in vecinatatea trompelor si ovarelor. Introducea spermatozoizilor se face cu ajutorul unui cateter subtire de 2 mm. Este o procedura simpla, nedureroasa si care nu necesita internare. Rata de succes pe fiecare inseminare este aceeasi cu a unui cuplu sanatos, fara nici o problema: 15-20% pe ciclu menstrual. De aceea, operatiunea se va repeta in fiecare luna, pana reuseste.

Dupa 5-6 inseminari, mai mult de 50% dintre femei raman gravide. Si, in general, dupa 6 inseminari fara succes, se pune problema fertilizarii in vitro, o alta sansa oferita de medicina contemporana, care parea, pana nu demult, desprinsa dintr-un roman S.F.

In this article

Join the Conversation