Invata-l regulile mersului pe bicicleta

623 0

Va veti distra de minune, veti face sport si veti petrece timpul in natura. Mersul pe bicicleta contribuie totodata la dezvoltarea echilibrului, la invatarea regulilor de circulatie si mentine sanatatea fizica.

Atunci cand mergeti impreuna cu copiii, alegeti rutele pe care se poate circula in siguranta, atat din punct de vedere al pietonilor, cat si al masinilor. Puteti opta la inceput pentru parcul din apropierea casei. Din pacate, parcurile din orasele tarii noastre nu sunt marcate corespunzator pentru biciclisti, dar poate aveti noroc sa gasiti alei asfaltate, mai putin circulate de pietoni si dedicate mai mult celor care circula pe doua roti.

In general, inaintea varstei de noua ani, copiii nu dispun de abilitatile si orientarea care sa le permita sa mearga singuri cu bicicleta. De aceea, ar fi bine sa ii insotiti la plimbarile prin parc, pentru ca astfel veti petrece impreuna timpul liber intr-o maniera distractiva si sanatoasa. Adultii nu sunt pentru ei doar exemplele dupa care se ghideaza, trebuie sa fie si indrumatorii si profesorii lor, mai ales in ceea ce priveste regulile primelor plimbari cu bicicleta.

Scopul iesirii cu bicicleta poate sa fie atat de petrecere a timpului liber, cat si practic. Puteti nu doar sa mergeti in parc, ci si la supermarket, la scoala ori la serviciu. Puteti sa dati o tura prin cartier sau puteti sa planuiti un traseu pe care sa-l urmati indeaproape.

Important este sa-l inveti si regulile care se impun atunci cand mergeti cu bicicletele. In primul rand, sa se opreasca de fiecare data cand intalneste semnul „stop” pentru a se asigura. Atunci cand intra in trafic, trebuie sa se uite in stanga, in dreapta, in fata si iar la stanga. Abia apoi se incadreaza pe banda din dreapta a drumului. Daca trotuarul este marcat cu benzi pentru biciclete, circulati prin locurile indicate, mai ales daca cel mic are mai putin de noua ani. Dupa aceasta varsta, copilul va deprinde abilitatile necesare mersului pe bicicleta.

Invata-l si sa fie atent la regulile de circulatie, precum si la pietoni. Daca atunci cand circulati pe partea carosabila, trebuie sa pedalati astfel incat soferii sa va vada, pe trotuar pietonii au prioritate. Inainte de a semnaliza un viraj, este nevoie de asigurare. Acest lucru poate fi facut printr-o simpla privire peste umar. Ai grija insa la inceput, cel mic se poate dezechilibra atunci cand se uita inapoi.

Nu in ultimul rand, casca de protectie este absolut necesara. Siguranta copilului tau nu trebuie neglijata, motiv pentru care este recomandata utilizarea acestei piese din echipament. Cel mai bine ar fi ca aceasta sa i se potriveasca perfect pe crestetul capului si sa nu se miste inainte si inapoi.

O casca avariata trebuie schimbata, iar una care nu a suferit niciun accident trebuie totusi schimbata o data la 5 ani. Sunt recomandate modelele care permit eliminarea caldurii prin intermediul unor orificii.

Daca vrei sa ii achizitionezi micutului tau o bicicleta noua, o poti face la un pret pana in 300 de lei. Poti opta de asemenea pentru inchirierea lor daca nu aveti unde sa le depozitati. Centrele de inchiriere de biciclete nu sunt foarte frecvente insa.

Iata adresele catorva centre din Bucuresti:

  • Str. Ion Brezoianu, nr.35 ; tarif: 10 lei/2h
  • Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 36-46; va puteti procura si un abonament pe 6 luni cu 60 de lei
  • Bd. Victoriei, nr.9; 15 euro/zi
  • Str. Nicolae Caranfil, nr.34; 40 lei/zi sau 25 lei/ jumatate de zi
  • Soseaua Iancului, nr.100
  • Parcul Kiseleff
  • Parcul Herastrau

In tara, Sibiu sau Timisoara se numara printre putinele orase in care s-au infiintat aceste centre de inchirieri biciclete.

In this article

Join the Conversation