Invata-l sa fie ascultator

1647 0

Vei descoperi ca principalul factor in aceasta ecuatie esti tu!

Copiii nu sunt toti la fel. Unii sunt foarte rabdatori – spre bucuria, dar si spre linistea parintilor -ascultatori si orice indicatie pe care o primesc, o executa fara prea multe comentarii.

Sunt insa si copii cu o neliniste motorie foarte mare care, in permanenta, fac numai ce si cand vor ei. Iar asta-i deranjeaza pe parinti cel mai tare. Ce nu stiu parintii este ca povestea rabdarii incepe in familie. Acolo unde sunt parinti obositi, stresati, suparati, care „nu au timp sa fie rabdatori”, exista si un copil care va imprumuta din starile emotionale „la indemana”.

Altfel spus, principalul conductor afectiv si emotional sunt parintii. Invata mai intai tu sa ai rabdare, asa vei reusi sa-l obisnuiesti si pe copil sa deprinda aceasta calitate. Practic, daca modelele din familie se impletesc armonios, exista si o atmosfera destinsa, calma, linistitoare, copilul va deveni parte integranta a acestui tip de camin, in care se va simti in deplina siguranta.

Se poate vorbi cu un copil, inca de timpuriu, despre rabdare. Insa explicatiile trebuie sa fie la nivelul capacitatii de intelegere a acestuia. Un puiut de un an si jumatate, chiar daca a inceput sa rupa cateva cuvinte, nu poate intelege termenii: a astepta, a avea rabdare, intrucat el nu are inca notiunea timpului.

Explicatiile trebuie date la nivelul varstei lui, fara a contine o forma de repros. La copiii foarte mici, reprosul poate fi receptat ca o agresiune si se poate transforma ulterior in frica ori anxietate, in nici nu caz nu va intelege reprosul si nici dorinta parintilor ca el sa aiba rabdare.

Daca vrei sa obtii ceea ce doresti de la copilul tau, trebuie sa-l recompensezi pentru ca te-a ascultat, pentru ca a reusit sa se stapaneasca si sa astepte atunci cand i-ai cerut-o. Chiar daca nu intelege explicatia pe care i-o oferi, in timp, se formeaza un ritual pe care se obisnuieste sa-l respecte.

Pentru pruncul de un an si ceva, explicatia ta are o forma specifica, o formula. Abia dupa varsta de 5 ani semnificatiile cuvintelor sunt intelese in forma in care sunt rostite.

Constatam ca prin explicatii, recompensa, dar si prin repros, obtinem treptat, treptat disciplina. Ea nu trebuie confundata cu dresajul. De exemplu, daca punem copilul in varsta de un an pe olita, trebuie sa stim ca se afla in perioada cand nu intelege mai nimic din ceea ce-i spunem.

Aceasta tehnica este mai apropiata de cea a dresajului, decat de notiunea de disciplina. Poti sa-l asezi pe oala si sa-i spui „fa pipi”, insa tu mai ai de asteptat mult si bine pentru ca el sa inteleaga ce-i spui si sa-ti execute comanda.

Daca visezi ca toate acestea sa se intample atunci, pe loc, poate ca este mai indicat sa-ti cumperi un caine. Poti exersa pe el diverse tehnici de dresaj. Tu trebuie sa folosesti ceea ce specialistii numesc educatie sinteriana, si anume balansarea intre interdictii si stimulare.

Copilul le va asimila, in timp, pe amandoua si va reusi sa faca diferenta dintre ele. Astfel va fi capabil, cu ajutorul explicatiilor si al exemplelor oferite de parinti, sa inteleaga diferenta dintre bine si rau.

Inca de timpuriu, in perioada cand copiii nu inteleg semnificatia cuvintelor, tonul este cel care conteaza. Indiferent de limba in care se vorbeste, tonul este primul lucru perceput de copil.

Mai tarziu el percepe si cuvantul. Cerinta ferma nu trebuie receptata ca agresiune verbala. Aceasta trebuie sa fie rezonabila, repetitiva, pe acelasi ton si sa incurajeze comportamentul pozitiv. Ce inseamna toate acestea? Daca zvapaiatul tau are tendinta de a rupe florile din ghiveci, tu il atentionezi ferm, fara sa tipi la el, ca planta este vie, are un suflet, e frumoasa, hai s-o lasam sa traiasca etc.

Il inveti sa aiba grija de ea, uzi planta de fata cu el, o ingrijesti sau ii dai chiar copilului sarcina sa o ude, sa o protejeze, asa cum il protejezi si tu pe el, cand are nevoie. Copilul va transforma, cu ajutorul tau, interdictia de a distruge floarea in grija si atentie pentru ea.

A invata un copil sa aiba rabdare nu este un proces chiar atat de complex, cum pare la prima vedere. Cu rabdare din partea ta, intelegere si multa comunicare, copilul iti va deveni cel mai bun prieten.

In this article

Join the Conversation