Invata-l sa spuna "iarta-ma"

683 0

Pana sa spuna de bunavoie „mami, iarta-ma!”, e cale lunga, presarata cu suspine la fiecare pas.

Adevarul e ca cei mai multi copii mici refuza sa-si ceara iertare. Si mai ales daca le impunem asta. Daca vezi la puiul tau o astfel de reactie, nu-l forta. Cand nu simte el ca trebuie, nu obtii decat un act formal.

Explica-i mai degraba cum procedezi tu cand ranesti sentimentele cuiva, cat de mult regreti si cat de mult iti doresti sa indrepti lucrurile, incepand cu rugamintea de a fi iertata. Apelul la empatie il poti face numai cu un copil trecut de 4-5 ani.

Spune „iarta-ma” in exces

La polul opus se afla copii care folosesc in supradoza formulele de iertare. Nu este deloc neobisnuit ca un copil sub 6 ani sa se foloseasca de ele ca de un scut impotriva blamului ce ar cadea pe capul lui dupa o greseala nerecunoscuta si neregretata.

Cand un pici se grabeste sa-si ceara iertare dupa ce a facut ceva rau, iti spune cu alte cuvinte: „Nu ma face sa ma simt prost, nu tipa la mine.” Nu vrea sa negocieze cu tine, ci recunoaste ca a-ti cere scuze reprezinta primul pas spre impacare si toleranta.

1. Arata-i cum se face

Poti sa incepi prin a-ti cere scuze in numele lui, cand face ceva rau. Sau daca ti-ai pierdut cumpatul prea tare in fata lui, ai ocazia sa-i ceri iertare. Spune-i ceva de genul: „Imi pare rau ca am tipat la tine! Incercam sa fac mai multe lucruri in acelasi timp si mi-am pierdut cumpatul.”

2. Aminteste-i mereu regulile

Iata o sugestie: „Sorinel i-a luat tricileta fratelui lui, fara sa-si astepte randul. Am interveni”, povesteste Elena, „i-am cerut scuze celui mic in numele vinovatului. Apoi i-am spus lui Sorin ca e randul lui sa-si cearac scuze si sa cedeze o tura fratiorului.”

3. Rasplateste-l cand isi cere iertare, laudandu-l ca face un lucru bun.

4. Sugereaza-i un gest afectuos

Conceptul de iertare este foarte abstract. Insotindu-l de un gest afectuos, cum ar fi o imbratisare, un pupic, copilul va dispune de inca un instrument prin care sa-si exprime regretul.

In this article

Join the Conversation