Invata sa-i spui NU

828 0

Si cati dintgre noi am avut grija ca pedeapsa sa fie respectat? Multi am uitat-o chiar din ziua urmatoare. Unii psihologi europeni sunt de parere ca pedeapsa nu are valoare educativa intrucat ea este perceputa de copiii mici ca pe o reparare totala a greselii.

Micutii inteleg ca solutia pentru a fi mai buni nu este sa nu mai faca boacane, ci ca fiecare dintre acestea sa fie urmata de o pedeapsa ispasitoare.

Si-atunci, care-i solutia? Sa fii autoritar cu copilul tau, dar nu tiranic, sa-i impui reguli pentru binele lui, nu pentru linistea ta. Explica-i orice pretentie pe care o ai de la el si nu-l subestima: de cele mai multe ori poate intelege mai multe decat crezi.

Inca de la o varsta mica formam adolescentul de mai tarziu. Copiii care nu-si percep parintii ca pe o autoritate, ca pe un „ghid” dupa care sa se orienteze, vor cauta si vor gasi aceste atribibute in ceea ce se numeste „a doua familie”, care in general este anturajul.

Si isi vor insusi regulile acestei familii vitrege: daca se bea, va bea si el, daca se fura, va fura si el, daca se consuma droguri, va „gusta” si el. Isi va imita prietenii din grup nu pentru ca ii place cum se comporta ei, ci pentru a fi acceptat printre ei.

Daca vrei sa-ti protejezi copilul de influentele exterioare, fii autoritar in mod constant si cu convingere inca de cand este mic. Ofera-i sprijinul tau cand face o boacana, arata-i ca poti sa intelegi ca mai si greseste, dar explica-i ce comportament astepti de la el pe viitor.

Un parinte bun este constant in cerinte si sanctiuni, fara ca asta sa insemne ca-si iubeste mai putin copilul.

In this article

Join the Conversation