Istoria iepurasului de Paste

2244 0

Iepurele, ca simbol pascal, isi are originea in Germania, in jurul anului 1500. Atunci, iepurii erau considerati cele mai fertile vietuitoare, devenind un simbolul noii vieti in perioada primaverii. El este asociat si cu zeita Eastre, in credinta pagana anglosaxona, zeita fertilitatii, a primaverii, careia i se dedica luna aprilie.

Ideea Iepurasului de Paste (in germana Oschter Haws) a fost introdusa in Statele Unite ale Amercii in 1700, o data cu venirea colonizatorilor germani in statul Pennsylvania, iar legenda creata in jurul acestui animal este asemanatoare ideii de Mos Craciun. Copiii germani credeau ca daca se poarta frumos pana de Paste vor primi multe oua de diferite culori.

Interpretarea cu iz fabulos a ideii Iepurasului de Paste a fost construita mai mult ca un mit urban. Se spune ca o femeie care picta oua pentru sarbatoarea pascala a decis sa ascunda ouale in niste gauri din gradina, pentru ca cei mici sa le descopere. Cand copiii au gasit ouale, un iepure a iesit dintr-una din gauri, iar ei au crezut ca iepurele a fost cel care le-a adus ouale.

Exista si o interpretare religioasa a Iepurasului de Paste. Cand trupul lui Iisus a fost dus in pestera un iepure a stat sa-l vegheze, iar in momentul in care Fiul lui Dumnezeu a inviat, iepurele a incercat sa anunte minunea in randul oamenilor aducand un ou colorat. De aici si ideea ca iepurele iese in fiecare duminica de Paste sa aduca oua colorate.

Variantele legate de semnificatia iepurasului de Paste sunt variate, insa, in ansamblu el este asociat cu ideea de fertilitate, desi, astazi tindem sa-i oferim si un aspect comercial. Iepurasul de Paste aduce cadouri, teoretic, celor mici. Trecem de la iarna la primavara, de la Mos Craciun de ciocolata, la iepurasi dulci si totusi nimic nu este nou. Traditia de a face dulciuri in forma de ciocolata exista inca de la 1800.

In this article

Join the Conversation