Iti cunosti drepturile?

846 0

Desi mai ai cateva luni bune pana nasti, e momentul sa te pregatesti temeinic cel putin intr-o privinta: sa-ti cunosti drepturile pe care legea ti le acroda chiar din prima zi de sarcina.

Pot refuza sa depun efort fizic la serviciu?

Daca te pregatesti sa aduci pe lume un copil si esti angajata intr-un loc de munca unde, in mod normal, trebuie sa depui efort fizic, beneficiezi de anumite facilitati. Cu conditia, evident, sa iti anunti angajatorul si sa aduci un certificat de la medicul de familie. Potrivit legii, ai dreptul la conditii de munca prin care sa fie preveninta imbolnavirea ta sau a copilului.

N-ai voie sa cari greutati sau sa stai intr-un mediu toxic, iar angajatorul este obligat sa-ti stabileasca un loc de munca unde sa fie evitat statul prelungit in picioare ori pozitia sezand prelungita. In cazul in care locul de munca este evaluat ca fiind cu risc pentru sanatatea mamei sau a bebelusului si nu poate fi scimbat, poti beneficia de un concediu de risc maternal de maximum 120 de zile.

Legea stabileste ca, in cazul in care starea ta de sanatate -sau a bebelusului- nu iti permite desfasurarea muncii pe intreaga durata de lucru, poti beneficia de reducerea timpului de lucru, in baza unui certificat medical eliberat de medicul de familie.

Vei lucra pe durata sarcinii cu norma redusa. Trebuie sa stii ca ai dreptul, de asemenea, la 16 ore libere lunar, pe toata perioada sarcinii, pentru consultatii medicale si efectuarea testelor necesare.

Cat dureaza concediul de materniate?

Aceasta are cel mult 126 de zile (exceptia o consituie femeile cu handicap, care pot intra in concediu de sarcina incepand cu luna a 6-a). In teorie, ar trebui sa iti iei 63 de zile de concediu in timpul sarcinii si sa-ti pastrezi restul de 63 de zile pentru lauzie.

Exista insa si posibilitatea ca aceste doua parti ale concediului de maternitate-prenatal si de lauzie- sa se compenseze intre ele. Cu o precizare: durata concediului de lauzie (postanatal) nu poate fi mai mica de 42 de zile.

Ei bine, indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste cu conditia realizarii unui stagiu de 6 luni in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical. Caz in care vei primi 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu.

Dar, atentie! Indemnizatia de maternitate se refera la perioada concediului de maternitate. Pentru a primi indemnizatia de crestere si ingrijire a copilului trebuie sa indeplinestu cu totul alte conditii (in primul rand, un stadiu de cotizare de 12 luni).

Daca angajeaza pe altcineva, ce fac?

Nu-ti face probleme, pentru ca angajatorul are obligatia de a pastra locul de munca al femeii aflate in concediu de maternitate sau de crestere a copilului mic. Asta nu inseamna ca nu are dreptul sa angajeze pe cineva pe o perioada determinata. De aceea, e important sa anunti de la bun inceput cat interntionezi sa stai cu copilul.

Esti in concediu pentru ingrijirea copilului si ai ramas din nou insarcinata? Poti trece de la un tip ce concediu la altul. Inregistrarea mamelor in concediul de maternitate se face pe baza certificatului de concediu medical.

Am gemeni. Cati bani primesc?

Multi parinti de gemeni cred ca indemnizatia ar trebui sa fie dubla. Din pacate, raspunsul este negativ. Indiferent de numarul copiilor nascuti, valoarea indemnizatiei primite de mama ramane aceeasi.

In this article

Join the Conversation