Joaca de-a matematica

1031 0

Inca din clasa intai sau chiar mai devreme, copiii incep sa se familiarizeze cu lumea cifrelor. Mai intai invata sa numere, apoi sa le scrie pe hartie, iar mai tarziu ajung sa la aduna si sa le scada. Ce te faci insa daca micutul tau stramba din nas atunci cand ii arati o foaie de matematica? Cu putin efort si multa rabdare, s-ar putea sa-l convingi pe cel mic sa indrageasca acest subiect.

Copiii incep sa perceapa numerele in jurul varstei de trei ani, iar pana la varsta de sapte ani, majoritatea incepe sa numere. Asa ca ar fi de preferat sa ii insufli gustul pentru lumea cifrelor prin aceeasi perioada. Iti dam cateva sfaturi cum:

  • Zarurile – jocurile cu zaruri ii stimuleaza de cele mai multe ori pe copii sa invete adunarea si scaderea, asta bineinteles dupa ce a invatat sa numere punctele de pe fetele zarurilor.
  • Puzzle – orice tip de activitate care necesita aranjarea intr-o anumita ordine le dezvolta celor mici simtul rational.
  • Cuburi – pentru o mai buna perceptie spatiala, atat de importanta in matematica, iti recomandam sa il antrenezi pe cel mic la construirea cu ajutorul cuburilor. Imaginatia este de asemenea pusa la incercare, asa ca nu are decat de castigat.
  • Adrese – de fiecare data cand sunteti afara, roaga-l pe prichindel sa iti citeasca numerele strazilor sau ale caselor.
  • Jocuri – orice joc care il face sa priveasca lucrurile in ansamblu, sa roteasca si sa potriveasca este un beneficiu pentru inteligenta sa. Cand creste, poti sa treci la sah sau sudoku.
  • Teme – niciun copil nu este incantat sa faca teme, dar te-ai gandit cum ar fi daca ai face aceasta sarcina interesanta si placuta? O problema distractiva ii stimuleaza mai repede gandirea celui mic.
  • Gandirea – Chiar daca micutul tau mai greseste atunci cand rezolva un exercitiu de matematica, ajuta-l sa inteleaga ce nu este bine si mai ales sa gaseasca singur raspunsul corect.

Din nefericire, copiii incep sa prinda un gust amar al matematicii in scoala, poate si pentru ca metodele mai putin eficiente nu ii atrag. Incearca sa il faci pe cel mic sa vada in paralel cu materia de la scoala cum ne lovim zilnic de matematica. Socoteli la cumparaturi, numarul masinilor de la semafor, cifrele ne inconjoara zi de zi. In plus, este recomandat ca parintii sa nu isi arate aversiunea fata de matematica, chiar daca aceasta exista, pentru a nu-l descuraja pe prichindel. Dimpotriva, daca mama sau tata isi fac putin timp pentru a-l ajuta pe cel mic, ar putea sa vada si fata distractiva a acestui subiect.

In this article

Join the Conversation