Jocuri pentru copii isteti

1075 0

Ca sa cunoasca lumea inconjuratoare si felul in care functioneaza, copilul se joaca. In acest fel descopera regulile comunicarii, negocierea, isi dezvolta abilitati si preferinte. 

La scoala
Chiar si la scoala, unde activitatile devin mai serioase si regulile mai stricte, invatatorii initiaza si inventeaza adesea jocuri pentru copii care sa usureze si sa faca mai distractiv procesul de invatare (jocuri didactice) . „ Joaca sparge gheata pentru copiii care vin cu teama la scoala, la inceputul clasei I, sentiment indus acasa, de parintii care transforma scoala si invatatorul intr-un bau bau prin amenintari de felul: «o sa vezi tu cand ajungi la scoala», «acolo inveti, nu te joci»”, spune Rafila Branciulescu profesor pentru invatamantul primar si consilier scolar.

Doua idei didactice de jocuri pentru copii:

Tema pentru acasa te distreaza – pentru scolari (7-8 ani)
Ajuta-ti copilul sa inteleaga mai bine lectia sau povestirea pe care a citit-o printr-un joc simplu si amuzant care inlocuieste metoda clasica a ascultarii sau a intrebarilor si raspunsurilor. Cititi impreuna textul, il comentati si apoi pregatesti doua seturi de cartonase: unul cu intrebari din povestire (scrise cu litere de tipar) si unul cu raspunsuri (scrise cu litere de mana). Le amesteci si apoi ii dai micutului tau sa le extraga, unul cate unul. El o sa raspunda in functie de ce va vedea pe card: daca e intrebare cauta sa dea solutia corecta, daca e raspuns va trebui sa formuleze intrebarea potrivita. Idee: scrie fiecare intrebare – raspuns pe cate o fasie de carton pe care o decupezi pe mijloc in zigzag sau in diferite forme. Va fi si mai interesant sa gaseaca cardurile care se imbina, ca la un puzzle.
Beneficii:
• Daca este jucat in grup, poti organiza echipe, iar membrii acestora trebuie sa colaboreze.
• Dezvolta capacitatea de ascultare si intelegere a textului.
• Dezvolta indemanarea.
• Face diferenta clara intre propozitiile scrise cu litere de tipar si litere de mana.

Robinson Crusoe – pentru prescolari
Toti membrii familiei se asaza comod pe jos, pe niste paturi pufoase, in jurul unui arsenal de obiecte utile (linguri, haine, radio etc). Inventati impreuna o poveste despre cum ati naufragiat pe o insula si v-au ramas doar cinci lucruri din mormanul pe care-l aveti in fata. Fiecare alege, pe rand, cinci lucruri pe care le considera necesare si-si argumenteaza preferintele. Idee: pentru mai multa atmosfera, il puteti juca seara, intr-un cort improvizat
Beneficii
• In primul rand, este un joc pentru copii care dezvolta procesul de luare a deciziilor.
• Copilul invata sa-si argumenteze deciziile luate.
• Dezvolta imaginatia.

 

In this article

Join the Conversation