Jocuri si jucarii pentru copii mici. Propuneri de la BabyNeeds.ro

2194 0

Nou-nascutii nu au nevoie si nu vor folosi jucariile de niciun fel pana la varsta de 3 luni. Dupa aceasta perioada insa, parintii vor remarca manifestarea interesului pentru lumea din jur, fiind momentul propice pentru introducerea jucariilor si activitatilor de joaca cu diferite jocuri pentru distractie, invatare si dezvoltare.

Ce poti adauga pe lista cu jucarii pentru bebelus?

De-a lungul diferitelor etape de dezvoltare, copiii sunt ajutati de jucariile pe care le au in preajma, jocul fiind benefic in procesul de crestere si cunoastere, iar jucariile fiind baza formarii relatiilor cu oamenii din jur si cu alti copii.

Veti remarca faptul ca jucariile cele mai atractive vor fi obiectele din casa, precum vesela din bucatarie si hainele pe care le impaturesti pentru a le pune in dulap. Astfel, nu adaugati pe lista de jucarii foarte multe articole, cel putin nu in primii cativa ani de viata si selectati cu atentie jucariile cu adevarat folositoare pentru dezvoltarea micutului.

De la varsta de 3-4 luni, copiii sunt motivati sa interactioneze cu oamenii prezent si mediul in care cresc, dobandind noi abilitati zilnic. Cele mai bune jucarii pentru copiii mici sunt cele care dezvolta abilitatile mototii, atentia si coordonarea mainilor.

De ce sunt importante jucariile pentru dezvoltarea copiilor?

Jocurile si jucariile folosite de cei mici depasesc cu mult sfera distractiva, avand un aport semnificativ pentru dezvoltarea armonioasa si cunoasterea lumii in care traiesc.

  • Dezvoltarea abilitatilor motorii

 Jocurile si jucariile contribuie la participarea celor mici la diferite activitati fizice, exercitandu-si capacitatile motorii. Sunt recomandate centrele de joaca interactive pentru copiii in primele luni de viata, cum este de exemplu salteaua de joaca 5 in 1 Sunny Safari Baby’s Play Place, dar si activitati de tipul desenatului sau coloratului, construirea cu ajutorul cuburilor sau jocul cu animale din cauciuc sau de plus.

  • Dezvoltarea emotionala

Toate jucariile il ajuta pe cel mic sa-si stimuleze creativitatea si sa-si exprime emotiile. Cu ajutorul jucariilor, acestia patrund in lumi fantastice, imaginandu-si situatii si locuri care sunt interesante pentru ei. Generarea acestor jocuri simbolice le contureaza personalitatea, creandu-si propriul set de reguli.

  • Dezvoltarea sociala

 Pe langa intelegerea lumii si a mediului in care cresc, jucariile ajuta la dobandirea abilitatilor sociale si insusirea competentelor lingvistice. Prin joc si joaca cu diferite jucarii, copiii invata sa interactioneza, mai intai cu parintii, rudele si apropiatii si mai apoi, cu copiii de varsta lor. Socializarea intre cei mici se refera la provocarea si experimentarea situatiilor care ii invata valori si principii importante: cooperare, impartasire, respect, apartenenta, negociere, organizare si luarea initiativei.

  • Dezvoltare cognitiva

Stimularea concentrarii si memoriei garanteaza dezvoltarea cognitiva a copiilor: solutionarea provocarilor/problemelor intr-o maniera creativa, abordarea abilitatilor lingvistice si matematica.

Principalele tipuri de jucarii recomandate:

  • Jucarii pentru somn: rutina somnului este foarte importanta pentru copii, pentru odihna si dezvoltare fizica. Jucariile pentru somn sunt cele din plus, dar si cele care produc sunete – jucarii zornaitoare si muzicale de adormit copilul. Jucariile muzicale creaza atmosfera ambientala care ii formeaza bebelusului obiceiul de a adormi.

  • Jucarii pentru dentitie: sunt create special pentru a ameliora simptomele mai putin placute generate de cresterea dintilor celor mici. Acestea sunt realizate din materiale naturale si vopsite cu coloranti naturali, in forme si culori fascinante.
  • Jucarii de baie: pe langa rutina de igiena zilnica, momentul in care fac baie reprezinta pentru bebelusi atractia zilei si un prilej pentru a-si dezvolta muschii prin diferitele jocuri inventate cu jucariile de baie. Jucariile pentru baie sunt din cauciuc si in diferite forme: animale, masini, forme geometrice.

 

  • Puzzle copii, jocuri de constructii si cuburi: in aceasta categorie intra toate jucariile de acest tip, de la puzzle-uri simple, pana la puzzle-uri sonore, cu o anumita dificultate, confectionate din diferite materiale si texturi, in functie de varsta.

Jucariile au un rol extrem de important in vietilor noastre, fiecare dintre noi amintindu-si mai intai jocurile si jucariile preferate inainte de locul si partenerii de joaca. Asadar, este important sa ne ingrijim ca micutii sa aiba la dispozitie jucariile potrivite pentru exercitarea si dezvoltarea simturilor, a diferitelor abilitati si a imaginatiei.

 

 

In this article