Joyo: o fundatie cu inima mare

954 0

“Educatia trece pe plan secund atunci cand promordiala este lupta pentru supravietuire”, imi spune Adriana Constantinescu, in timp ce-mi arata un dosar cu fotografii ale unor copii care traiesc in coditii greu de imaginat. “Cand nu ai ce sa pui pe masa, nu ai ce sa imbraci, te mai gandesti la scoala? Dreptul copilului la educatie este recunoscut international, dar acolo unde nu exista resurse materiale, nu exista nici conditii si nici motivatie pentru scoala.”

O privesc lung si, in acel moment, ma intreb ce sanse de reusita are, daca dorinta ei de a ajuta si de a face bine nu este doar un vis frumos. Ma aflu la centrul social de zi “Casa Florian” infiintat de fundatia Joyo – un loc care ofera, in primul rand, educatie copiilor si tinerilor care au posibilitati materiale reduse sau inexistente si, in acest context, lupta si misiunea celor de la fundatie este nobila, dar oarecum utopica: sa ofere educatie si o sansa de reintegrare in societate unor copii aflati la limita abandonului scolar, unor tineri care au renuntat la scoala ca sa munceasca si sa supravietuiasca.

Cum lupta fundatia Joyo lupta impotriva abandonului scolar

Adriana Constantinescu este vicepresedinte si director executiv al Fundatiei Joyo. O doamna calma, care vrea sa ajute si sa schimbe lucrurile, idealista prin misiune, dar pragmatica in practica. Este membru fondator al Joyo, care a luat nastere la initiativa lui Rita si Jorg Ebbecke, o familie sufletista din Elvetia, care a creat aceasta fundatia in memoria fiului lor mai mare Joyo (in 2001, Rita Ebbecke a vizitat cartierele sarace de la marginea Bucurestiului si a vazut mizeria in care traiau copiii de aici).
Scopul proiectul este de a sustine copii scolari aflati in situatii dificile de viata, care se afla in pericol de abandon scolar, inainte ca acestia sa-si piarda increderea in scoala si sa alunece pe panta unei vieti dezordonate. Nu se urmareste doar prevenirea abandonului scolar, ci si prevenirea neglijarii si a abandonului familial, cresterea nivelului educational, prevenirea situatiilor de criza in familie si a consecintelor acestora asupra copiilor.

Dar la fundatie vin copii si tineri care au abandonat deja scoala. Invata, sunt incurajati sa se intoarca la scoala, sa-si finalizeze studiile si se pregatesc pentru o meserie. Pe langa asta, primesc si doua mese, se afla intr-un loc sigur in care-si petrec timpul si, in masura posibilitatilor, famiile nevoiase primesc ajutor material. Sunt aspecte esentiale pentru ca multi dintre copii au crescut in ghetto-uri, aflandu-se si in prezent acolo. Altii vin din apartamente micute, suprapopulate, in blocuri in care numele celor ramasi in urma la intretinere, atarna in holurile de la intrare. Privatiunile si traumele pe care le-au suferit unii dintre ei, incepand cu cea mai frageda copilarie, sunt greu de imaginat.
Serviciile sociale pe care le furnizeaza fundatia Joyo sunt suport si asistenta pentru familii si copii aflati in dificultate, educatie informala extracurriculara pentru copii si tineri, socializare si petrecere a timpului liber, consiliere psihologica pentru copil si familie, sprijin si orientare pentru integrare si reintegrare profesionala, gazduire si supraveghere pe timp de zi, terapie ocupationala.

La Centrul social de zi "Casa Florian"

Casa Florian, din sectorul 6, Bucuresti, este plina. Nu exista locuri libere in nicio incapare. Nu as fi crezut sa gasesc atata lume intr-o dupa-amiaza de vineri. Fac un tur al casei si patrund in atelierul artistic, la orele de informatica si de cunoasterea mediului. Este o echipa dedicata si instruita formata din asistenti sociali, psihologi, pedagogi sociali si profesori (in total 12 persoane).  Folosesc metode de predare atractive, iar atmosfera este una relaxata. De pilda: Claudia, de formatie psiholog, este inconjurata de copii si comenteza impreuna circuitul apei in natura, pe care-l preda cu ajutorul unui proiector si al unor imagini din gradina botanica. Alina se ocupa de art terapie si fetele din atelier lucreaza, foarte absorbite, quilling. Sunt adevarate artiste. Quilling este formă de creatie care implica utilizarea unor fasii inguste de hartie. Acestea sunt rulate in diferite forme, sunt lipite si astfel iau nastere modele decorative deosebite. Dar dincolo de atelier de creatie, acest loc are si scop terapeutic. Art terapia reprezinta folosirea terapeutica a creatiei artistice pentru imbunatatirea starii emotionale a persoanelor care au diferite dificultati de viata sau a celor care isi doresc dezvoltarea personala. In plus, rezultatele finale, care sunt spectaculoase, sunt o metoda de valorizare a propriei persoane.

2009, un an dificil

2009 a fost un an coplesitor, in care criza economica, financiara si imobiliara au facut multe victime. A fost un an in care s-au inregistrat numeroase abandonuri scolare, in care parintii nu puteau plati intretinerea si, pe timp de iarna, caldura. Si se ajunge la spusele de dinainte: lupta de supravietuire primeaza in fata educatiei. Sunt cazuri socante in acel an, iar dna. Constantinescu imi povesteste unul dintre ele. Cand l-a intalnit pe Nicolae, de opt ani, acesta locuia intr-o baraca si statea ascuns sub masa. Nu voia sa iasa de acolo si isi tinea ochii acoperiti. In urma cu doua luni isi gasise tatal spanzurat. Mama sa a venit mai tarziu acasa si a gasit un bilet pe care scria: “nu mai suport viata aceasta, nu mai pot sa-mi intretin familia.” O intreb de cazuri fericite, de situatii in care sprijinul fundatiei a insemnat un nou inceput pentru un om. Asa aflu de Petruta, care a fost abandonata intr-un orfelinat si luata acasa dupa trei ani. Dar era prea tarziu: abandonase scoala, isi pierduse speranta si acum statea acasa sa-si ingrijeasca fratii mai mici.Dar, cu sprijimul Joyo, a fost reinscrisa la scoala. A terminat opt clase, fundatia i-a asigurat un curs de manichiura – pedichiura si a sprijinit-o sa-si gaseasca un loc de munca. A urmat liceul, si in prezent este capabila sa se intretina singura.

Cand plec, doamna Adriana ma conduce pana la poarta. Am petrecut aici aproape trei ore si nici nu-mi dau seama cum a trecut timpul. Doua fete timide ne urmeaza, fara sa indrazneasca sa ne intrupa sau sa ne opreasca. Susotesc. In cele din urma vin spre mine. Imi intind o punguta din hartie, un magnet din lut in forma de pinguin si o lumanare. Totul, lucrat de ele. “Va multumim ca ne-ati vizitat”, imi spun si pleaca emotionate. Le multumesc si le urez mult noroc. Sunt tinere, frumoase si talentate. Vorbesc frumos si sunt imbracate ingrijit. Sper, din tot sufletul, sa aiba o viata frumoasa.
 

Afla mai multe despre istoricul si proiectele fundatiei Joyo, accesand site-ul: www.joyo-foundation.ro.

 

In this article

Join the Conversation