Jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina

206 0

Conform studiului, care a urmarit sa afle cat de informate sunt romancele si ce fac pentru a avea o sarcina sanatoasa, doar 41% din femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine. In acelasi timp, 48% recunosc faptul ca au ramas insarcinate „din intamplare”, fara a acorda importanta perioadei de preconceptie.

O treime dintre femeile chestionate (34%) nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in perioada de preconceptie, desi studiile au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat.

Peste trei sferturi dintre femei (76-78%) nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert (26%) dintre femeile insarcinate si 12 % din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Dintre femeile insarcinate, 25% nu stiu de ce ar trebui sa ia multivitamine in aceasta perioada.

Nici analizele de sange nu sunt foarte „atractive” pentru viitoarele mamici. 69% dintre femeile aflate in perioada de preconceptie afirma ca isi fac sau isi vor face toate analizele inainte de a ramane insarcinate. Urmarind insa comportamentul efectiv, observam ca doar 38-43% din femeile insarcinate sau care au nascut recunosc ca au facut acest lucru.

Din esantionul de femei insarcinate sau devenite proaspete mamici, mai putin de jumatate (doar 45-46%) faceau controale periodice la medicul ginecolog, inainte de sarcina. Pe perioada sarcinii insa, ponderea femeilor care afirma ca merg la ginecolog in mod regulat creste la 82%.

In this article

Join the Conversation