Kilogramele in sarcina: multe, putine – cum e mai bine?

912 0

După cum spuneam în articolul Întrebări şi răspunsuri despre sarcină, discuţiile despre sarcină gravitează, de regulă, în jurul preocupării viitoarei mămici pentru sănătatea copilului, a naşterii propriu zise şi, inevitabil, a kilogramelor în plus. De aceea, ne-am propus să trecem revistă câteva dintre problemele pe care le pot pune kilogramele în sarcină (fie că sunt în plus, fie că sunt prea puţine).

Prea multe kilograme în sarcină

Greutatea peste cea admisă duce la risc de hipertensiune arterială, preeclampsia, diabet gestaţional, varice şi probleme cu încheieturile. Naşterea poate deveni mai dificilă, la fel refacerea de după. In plus, mămicile supraponderale tind să aibă bebeluşi voinicei peste măsură, predispuşi mai târziu, când se fac mari, la hipertensiune arterială şi diabet.

Cum se acumuleaza kilogramele in timpul sarcinii

Prea puţine kilograme în sarcină

Unul dintre lucrurile pe care mi le-a spus doctoriţa în timpul sarcinii a fost: “Ai grijă de tine, mănâncă sănătos şi să nu te aud cu prostii de diete, oricum eşti slabă. Copilul ştie să-şi poarte singur de grijă şi nu are milă de mamă, îşi ia de la tine ce-i mai bun ca să se dezvolte normal, aşa că, dacă te neglijezi, o să ai probleme.” Am ascultat-o pe doamna doctor chiar dacă îmi făceam probleme că o să iau prea multe kilograme în plus. Într-adevăr, am luat ceva… cam 21 de kilograme, dar în lunile de după naştere am slăbit că prin minune – fără diete sau regimuri speciale.

"Femeile foarte slabe au, înainte de toate, greutăţi în a concepe un copil pentru că lipsa de grăsime afectează ovulaţia şi ciclul menstrual. Când, în fine, rămân însărcinate, duc lipsa de rezerve de substanţe nutritive vitale. Bebeluşul din burtică va avea parte, mereu, de tot ce e mai bun, fiindca îşi va lua singur substanţele de care are nevoie, însă sănătatea mamei e tot timpul în pericol. Ea e pândită mereu de riscul unei anemii sau carenţe severe", atenţionează revista MAMI, într-un articol special dedicat dietei perfecte din timpul sarcinii. "Din fericire, organismul viitoarelor mămici ştie mai mereu să se adapteze la nouă situaţie. Studiile arată că mămicile iau mai mult în greutate în timpul sarcinii decât cele uşor durdulii".

In this article

Join the Conversation