Laringita: simptome si tratament

2369 0

Pentru a actiona cand si cum trebuie impotriva laringitei, afla cum se manifesta si in ce context poate sa apara cea mai imprevizibila boala a copilariei.

Ce este laringita

Laringita este o infectie sau o iritatie a laringelui (partea superioara a traheei, unde se gasesc si coardele vocale). Cel mai frecvent, apare cand un virus infecteaza caile respiratorii superioare. La bebelusi si copiii mici (sub 5 ani), laringita poate cauza probleme grave de respiratie. Micutii din aceasta categorie de varsta sunt mai predispusi sa faca laringita pentru ca au o rezistenta imunitara redusa, dar sunt si predispusi la edem, ceea ce poate cauza obstructia cailor respiratorii.

Daca nu este diagnosticata si tratata in timp util, laringita ameninta viata micutului.

Simptomele laringitei

Urmatoarele semne arata ca s-au ingustat caile respiratorii si copilul trebuie dus rapid la medic: wheezing (copilul suiera atunci cand respira), muschii pieptului se retrag cand copilul se straduieste sa inspire, pielea ii este palida, este nelinistit sau are o stare de somnolenta, are buzele si unghiile de culoare vinetie. Statisticile arata ca laringita acuta apare cel mai frecvent intre 6 luni si 3 ani.

Primele semne ale bolii sunt copilul este ragusit, vocea ii este slaba si groasa. In unele cazuri, vocea dispare cu totul. Primele simptome pot fi observate dimineata la trezire, cand copilul poate face efort ca sa vorbeasca, iar vocea lui nu va suna normal.

Tratamentul laringitei

Un copil care are simptome de laringita fara febra, tremuraturi sau alte probleme respiratorii grave, poate fi de obicei tratat acasa. Tratamentul facut acasa e similar celui folosit in raceli si include odihna si consumul de lichide.

Mergi insa la medic daca micutul are simptomele amintite mai sus – febra, tremura, are greturi sau stari de voma, inghite greu lichide, mancare sau propria saliva, dar si daca este ragusit de mai mult de o saptamana. In laringita cauzata de folosirea excesiva a vocii (tipete), repaosul vocal este obligatoriu. Pentru a grabi recuperarea copilului ai grija ca nimeni sa nu fumeze in preajma micutului, foloseste un umidificator in casa ti o solutie salina pentru nasucul bolnavului.

 

In this article

Join the Conversation