Legea educatiei: 500 de euro pentru fiecare nou-nascut

327 0

„Adevarul” va prezinta principalele noutati ale Legii educatiei nationale pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului. Legea educatiei nationale este o combinatie intre Codul Educatiei propus de ministrul Ecaterina Andronescu si legile lui Mircea Miclea, seful Comisiei prezidentiale pentru educatie.

Multe dintre prevederile lui Miclea au fost introduse in noul pachet legislativ. Astfel, invatamantul obligatoriu va fi de 11 ani, 10 clase plus un an pregatitor pentru scoala. Legea prevede ca statul va deschide un cont de 500 de euro pentru fiecare nou-nascut, iar parintii pot depune anual 2% din venitul impozabil. Contul nu va deveni accesibil inaintea varstei de 14 ani.

O alta propunere a lui Miclea, introdusa in lege a fost aceea a testarii elevilor din doi in doi ani, respectiv la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a si a IX-a. Scolarii vor fi evaluati prin teste de tip international. Ministrul Andronescu a reusit sa impuna propria varianta de admitere la liceu care va ramane aceeasi ca si pana acum. Admiterea in clasa a IX-a se va face pe baza mediilor generale din gimnaziu (50%) si notele la tezele cu subiect unic (50%).

In this article

Join the Conversation