Luna 11

1163 0

Voinicelul tau tine minte evenimentele importante. Daca i-a placut intr-un loc, ii va placea de fiecare data cand il duci acolo.

Dezvoltarea fizica

Nazdravanul tau se ridica singur in picioruse si face cativa pasi, sprijinindu-se de mobila cu o singura manuta. Bea singurel din cana. Sa nu fii surprinsa daca-l vei vedea redescoperind mersul de-a busilea. Unii copii pornesc mai greu la mers si fac acum primele ture in patru labe. Toti copiii gasesc acest mod de deplasare mai eficient si apeleaza la el ca sa ajunga repede la „tinta”.

Scotoceste si…

Ii place sa exploreze singur fiecare coltisor al casei, dar intr-un loc necunoscut vrea sa te aiba tot timpul langa el. Rade din ce in ce mai mult si sunt tot mai multe situatiile care-i trezesc buna dispozitie. Cartile il fascineaza si adora sa-i arati poze. Ii place sa se joace alaturi de alti copii, dar nu cu ei (joaca paralela). Jucariile lui sunt doar ale lui, in schimb, le-ar vrea pe ale celorlalti.

In afara de mama si tata mai spune clar cateva cuvinte inteligibile. In rest, vorbeste pe limba lui. Asculta-l cand incearca sa-ti povesteasca, rosteste-i cuvintele corect. Pune-i intrebari ajutatoare si citeste-i mult din carti. Deseori, incearca sa comunice cu tine prin semne.

Dezvoltarea intelectuala

Isi aminteste unde-si lasa jucariile si le cauta in acel loc. Daca nu le gaseste, le cauta nervos. Daca efortul lui nu e incununat de succes, incepe sa planga. Poate recunoaste cateva animale din poze. Intelege tot mai multe lucruri si raspunde la indemnurile tale. Invata-l, prin comparatie, ce inseamna mare-mic, plin-gol, sus-jos, denumeste-i cateva culori si vei vedea cat de repede prinde.

In this article

Join the Conversation