Luna 13

7951 0

Dezvoltare fizica

Bebelusul dobandeste un simt al echilibrului mai bun, invata sa-si coordoneze miscarile si devene mai sigur pe piciorutele lui; mersul poate prinde viteza. In cateva secunde, telecomanda de la televizor, firele aparatelor electrice si cheile masinii lasate pe masuta din hol, sunt deja in manutele lui curioase.

Colturile ascutite ale pieselor de pot „sta in calea” unui micut hoinar, ranindu-l. De aceea, trebuie sa fii mereu cu ochii-n patru Cel mai bine este sa-i creezi un mediu sigur care sa-i permita libertatea de explorare (un tarc sau ingradeste-i o portiune mai mare de camera).

Daca bebelusul tau nu merge inca, nu ai de ce sa-ti faci griji. Cei mai multi micuti invata sa mearga intre 12 si 15 luni, dar sunt unii care nu cuteaza sa paseasca inainte de 16 luni, sau chiar mai tarziu.

Mai multi factori determina varsta la care un copil merge singur – ereditatea, dorinta, greutatea corpului si experientele neplacute (un copil care a cazut cand invata sa mearga, s-ar putea sa nu mai incerce din nou cateva saptamani). Pe scurt, cand muschii si spiritul celui mic isi doresc deopotriva, el va face pretiosii pasi, iar in curand, o va lua la fuga.

Dezvoltare intelectuala

In preajma varstei de 13 luni, cei mai multi copilasi pronunta primele cuvinte reale, desi perioada normala pentru acest reper in viata se extinde de la 10, la 18 luni. Pana acum, copilul poate sa fi pronuntat mai mute cuvinte pe limba lui, care au un inteles consistent – de pilda „mmmm” pentru ceva de mancat sau „ba” pentru biberon. Acum, totusi, noul tau amic de conversatie poate pronunta numele unor animalute preferate sau pe cele ale fratilor.

In this article

Join the Conversation