Luna 15

4153 0

Dezvoltare fizica

Iti amintesti cat de repede a crescut puiul tau in primul an de viata, triplandu-si greutatea de la nastere in numai 12 luni? Ei bine, de-acum inainte asteapta-te la un ritm mai domol – cel putin in ce priveste cresterea fizica. In timpul celui de al doilea an de viata, bebelusul tau devenit „explorator de-a busilea” poate castiga in greutate intre1,5-2 kg, iar circumferinta capsorului va creste cu aproximativ 2,5 cm. Ceea ce este perfect normal.

Pe de alta parte, aspectul lui fizic se va schimba, de la trupusorul cu burtica rotunda, brate si picioare moi, la unul mai zvelt, mai musculos care poatre sustine mai bine diversitatea actiunilor, eforturile de catarare si mersul vioi.

Dezvoltare intelectuala

Nu e niciodata prea devreme pentru a-i citi copilului tau, iar el e dornic sa te auda. Cartile simple, colorate din primele lui luni, ii pot starni inca interesul, la fel ca si micile obiecte, oamenii sau animalutele care-l incita permanent. Cititul (in timpul zilei, inainte de culcare sau pur si simplu cand ai tu chef) este o activitate placuta, iar actul in sine ii poate stimula copilului curiozitatea, imaginatia si dragostea pentru vocabular.

Pe masura ce puiul tau se apropie de 15 luni, poate avea un vocabular de 10 cuvinte pe care le exprima si mult mai multe pe care le intelege. Poate urma comenzi simple, cum ar fi „Adu cartea” sau „Vino la mamica”. Dar, cel mai important, este perioada in care dobandeste un limbaj cu rata a doua noi cuvinte pe saptamana, un proces pe care lectura il poate hrani si incuraja sa se dezvolte.

In this article

Join the Conversation