Luna 18

7744 0

Dezvoltarea fizica

Pe masura ce se apropie de varsta de un an si jumatate, copiii sunt tot mai plini de energie. Abilitatile motorii si coordonarea dintre mana si ochi a copilului tau continua sa se dezvolte. Acum, puiul tau este capabil sa construiasca un turn din trei-patru etaje, sa arunce cu mingea, sa puna si sa scoata lucruri dintr-un recipient, sa intoarca paginile unei carti si sa apese pe clanta, sa foloseasca singur tacamurile pentru copii (desi nu intotdeauna pe atat de ingrijit pe cat ti-ai dori), sa soarba dintr-o cana si sa deseneze (mazgaleasca), uneori pe mobila sau pe tapiteria mobilei.

In acelasi timp, micutul invata conceptul de joaca inchipuita, astfel incat e posibil sa isi foloseasca jucariile in moduri noi si inventive: o jucarie impinsa devine un carucior de cumparaturi sau de copii; plastilina devine aluat de prajiturele; jucariile de tip forma devin cesti de ceai. Urmareste-ti micutul cum isi folosese imaginatia – si in acelasi timp, observa cum dexteritatea i se dezvolta prin joaca creativa.

Dezvoltarea intelectuala

Pe la aceasta varsta, micutul curios ar putea sa inceapa sa intrebe „Ce e aia?” in legatura cu aproape orice obiect pe care il vede. Dorinta de a invata numele obiectelor din jurul sau duce la o explozie de vocabular in perioada dintre 18 si 20 luni. Odata ce copiii intra in aceasta faza de uimitoare dezvoltare a vorbirii, este posibil ca acestia sa retina mai multe cuvinte noi pe zi.

Din moment ce procesul de invatare la aceasta varsta se bazeaza pe repetitie, micutii se delecteaza cu joaca pe degete, cantece simple si jocuri ce implica sunete si cuvinte traznite. Adesea ei repeta noile cuvinte sau expresii inainte de a adormi, sau in timp ce merg in masina, asa ca nu te mira daca auzi la nesfarsit refrenul dintr-un cantec preferat (sau cel putin versiunea copilului tau dupa cantec). Copiii capata un imens simt al puterii atunci cand invata noi cuvinte, mai ales cand isi dau seama ca pot folosi aceste cuvinte pentru a obtine ce vor!

In this article

Join the Conversation