Luna 19

585 0

Dezvoltarea fizica

In cea de-a 19-a luna, copiii au nevoie, in medie, de cel putin 13 ore de somn pe zi. Multi se vor multumi cu un pui de somn dimineata si/sau dupa-amiaza (daca ai noroc). Pentru unii copii, totusi, perioadele de somn devin mai dezordonate in cel de-al doilea an, unii renuntand la somnul de dimineata iar altii refuzand total sa atipeasca.

In general, un micut la varsta aceasta se poate descurca si cu un pui de somn pe zi, dupa-amiaza, mai ales daca acesta e ceva mai lung (o ora-doua). Insa, rar, un copil activ de varsta aceasta poate sa reziste de dimineata pana seara fara sa motaie putin, sau macar sa stea linistit o perioada.

Daca micutul tau se opune orei de siesta (de ce sa se odihneasca cand ar putea sa iasa afara si sa se joace?), continua sa indeplinesti un ritual linistit, calmant, precum faci la culcare seara. Trage-i draperiile in camera, citeste-i dintr-o carte, pune muzica lenta si fa o atmosfera ce indeamna la somn. Daca micutul tot nu inchide ochii, cel putin va avea o pauza linistitoare, de care are mare nevoie. Ca si tine de altfel!

Dezvoltarea intelectuala

In cea de-a 19-a luna, copilasul tau va fi deja o mica persoana constienta de sine care poate recunoaste si posibil chiar si sa-si spuna propriul nume si sa-si identifice imaginea reflectata din oglinda. De asemenea, va fi un grozav imitator ce se implica in orice activitate din casa. Fie ca stergi pe jos, impaturesti lenjeria sau pregatesti cina, el va dori sa te ajute.

Si chiar daca sarcina respectiva ar putea sa dureze mai mult cu participarea copilului, daca nu te grabesti prea mult, incearca sa transformi sarcina intr-o joaca. (Inteaba de exemplu, „Poti sa sortezi toti ciorapii rosii?” sau „Poti sa duci servetelele astea la masa?”) In niciun caz nu descuraja impulsul minunat al copilului tau de a fi de folos. S-ar putea sa vina o vreme, in anii adolescentei sau chiar mai devreme, cand ii vei cere, il vei ruga mieros sau chiar il vei mitui, ca sa te ajute cu treburile casnice!

In this article

Join the Conversation