Luna 21

708 0

Dezvoltarea fizica

In cel de-al doilea an, micutul tau continua sa studieze cum miros, arata, suna, ce gust au si cum sunt la atingere lucrurile. Desi e posibil ca el sa puna in gura lucruri necomestibile in continuare, ca pe vremea cand era mai mic, ca forma de a le studia, el se va baza pe celelalte simturi pentru a-l ajuta sa descopere lumea.Va simti blana moale de pe spatele unui caine, se va bucura de mirosul brioselor in timp ce se coc, se va studia in oglinda, va asculta pasarile si avioanele de deasupra.

Micutul tau ar putea chiar sa devina coplesit sau supra-stimulat de prea multe informatii senzoriale (de exemplu la o petrecere de ziua cuiva sau o iesire mai lunga la iarba verde) si pentru ca ii lipsesccuvintele cu care sa spuna aceasta, s-ar putea sa fie agitat sau distras, sau sa se „topeasca” in izbucniri nervoase si plansete. Pentru micuti, lumea este un banchet senzorial, insa unul care trebuie savurat in muscaturi mici, de copil!

Dezvoltarea intelectuala

Spre deosebire de adulti, copiii nu au notiunea de timp. Dupa cum probabil ai descoperit, cuvintele precum „te rog, grabeste-te” sau „un moment” nu au aceeasi valoare pentru un micut aflat in actiune ca pentru un parinte sau pentru un copil mai mare. Micutul tau se concentreaza asupra prezentului, intelegand ca toate lucrurile se petrec aici si acum (el vrea sa manance acum, vrea sa plece din magazin acum, vrea la joaca acum).

Insa pe masura ce se apropie de cea de-a doua sa aniversare, va incepe incetul cu incetul sa inteleaga concepte precum „in curand” si „mai tarziu,” mai ales, daca ii oferi exemple concrete. („O sa luam masa in curand, imediat ce aducem cumparaturile,” sau „Bunicul va sosi mai tarziu, imediat dupa ce terminam de mancat”).

Pana la implinirea varstei de trei ani, copilul tau va incepe sa inteleaga ca lucrurile se petrec in trecut, prezent si viitor, cu toate ca multi prescolari vor folosi un termen general precum „ieri” pentru evenimentele petrecute in trecut, sau „maine” pentru orice trebuie sa aiba loc in viitor.

In this article

Join the Conversation