Luna 22

538 0

Dezvoltarea fizica

Micutul tau ar putea fi tentat sa isi indeparteze anumite piese de imbracaminte, precum sapca, ciorapii, pantofiorii (mai ales daca nu au sireturi), jacheta, bluza sau chiar pantalonii. Desi va fi incantat de primele sale incercari de a se dezbraca singur (imbarcatul de unul singur va fi mai tarziu), vei afla ca acum devine mai greu sa-ti imbraci micutul contorsionist – iar el sa ramana imbracat.

De exemplu, ii vei pune o pereche de ciorapi, el ii va scoate. Il vei infofoli intr-o zi rece de iarna, el va prefera sa mearga fara caciula. Din punctul de vedere al micutului tau, acest ritual de imbracare/dezbracare este un joc amuzant, o parte importanta a obiectivului sau de control si independenta.

Dezvoltarea intelectuala

Micutii invata cel mai bine prin repetitie, asa ca nu e nicio mirare daca isi vor dori sa auda acelasi cantec, sa citeasca aceeasi carte sau sa vada acelasi desen de mai multe ori. Facand astfel, ei isi extind vocabularul si nivelul de intelegere si retinere.

Dupa o vreme, ei vor fi capabili sa-ti spuna, cu nerabdare, urmatoarea parte dintr-un cantec, carte sau inregistrare. Poti sa pornesti de la aceste momente, bazandu-te pe interesele speciale ale copilului tau, pentru a duce mai departe discutia despre personajele lui favorite, folosindu-te de noi concepte si cuvinte (de exemplu „Ai dreptate, Azorel este mult mai mare decat toti ceilalti caini”).

Apoi, in timpul plimbarilor prin cartier sau cu ocazia unor excursii planificate, extinde discutia („Da, mai exista inca un caine, dar e alb, nu e alb precum Azorel” sau „Nu exista caini la zoo, dar hai sa ne uitam la lei si ursi”) Vorbind cu micutul tau si dandu-i exemple din viata reala, vei face ca limbajul sa prinda viata, literalmente!

In this article

Join the Conversation