Luna 23

575 0

Dezvoltarea fizica

Micutul tau merge, se catara si alearga, insa deodata i-au aparut „picioare de cauciuc” si cere sa fie purtat oriunde. Ce se petrece? In primul rand, copilul tau nu a uitat sa mearga (sau sa se catere sau sa alerge), insa a ajuns intr-un punct in care a fi independent ca mobilitate nu mai e o noutate.

De fapt, mersul a devenit acum o responsabilitate, ceva ce lumea asteapta de la el si in spiritul naturii sale de copil, se va rascula impotriva oricaror reguli si limite impuse lui. In al doilea rand, micutul tau ar putea trece printr-o faza in care nu-i pasa de aceasta siguranta de sine pe care a capatat-o recent si vrea pur si simplu sa fie tinut in brate. Chiar daca poate urca scarile, isi va dori sa il ridici si sa il duci tu la patut.

Care e solutia? Incearca sa obtii un compromis, in care sa ii oferi copilului tau suficiente ocazii si raspunsuri pozitive pentru mers. Apoi, ofera-i asigurari – sub forma imbratisarilor si a dezmierdarilor – ca esti in continuare o parte importanta si apropiata a vietii sale. Curand, micutul tau va capata mai multa putere fizica in picioare si un reimprospatat simt al independentei, revenind pe propriile picioare.

Dezvoltarea intelectuala

Majoritatea micutilor aflati la aceasta varsta pot rosti propozitii de doua cuvinte, precum „Beau suc” sau „Joc minge.” De asemenea, ei pot recunoaste numele persoanelor, obiectelor si partilor corpului cunoscute si vor repeta cuvinte auzite in conversatii (asa ca nu spune nimic din ceea ce nu vrei sa fie repetat!) Insa, la fel ca oricine care invata o limba, copilul tau va face greseli gramaticale, spunand probabil lucruri precum „el mancam” sau „ea dorm”.

Pe parcursul urmatorului an abilitatile de limbaj ale copilului tau vor inflori. Propozitiile sale vor deveni mai lungi si mai complicate iar conversatiile cu el vor deveni mai colorate. Pana la varsta de trei ani, copilul tau va fi in stare sa spuna circa 300 de cuvinte si sa imbine mai multe idei intr-o povestire. Adauga la acest lucru imaginatia sa vie aflata in dezvoltare, si vei obtine un povestitor pe cinste!

In this article

Join the Conversation