Luna 24

639 0

Dezvoltarea fizica

Observa cum se joaca micutul tau – cum se catara, sare entuziasmat sau alearga cu pasiune – si va fi greu sa crezi ca de-abia mergea acum un an. Uimitor, de asemenea, este progresul facut in materie de dexteritate.

La varsta de doi ani, copilul tau poate monta mai multe cuburi pentru a construi un turn, pe care mai apoi sa-l darame cu bucurie, poate sa se joace cu puzzle-uri geometrice simple, sa se hraneasca cu lingurinta si chiar si cu furculita, sa soarba dintr-o ceasca si sa aiba primele incercari (uneori foarte ferme) de a se imbraca singur.

Ii plac activitatile ce presupun folosirea degetelor si a mainilor – pictatul cu degetele, desenatul, sau balacitul in cada sau piscina. Aceasta mica fiinta activa, candva atat de mica si neajutorata, face salturi fizice imense acum. Cu fiecare noua aptitudine deprinsa, devinde mai independent si increzator.

Dezvoltarea intelectuala

La aproape 2 ani, micutul tau este cu kilometri intregi in fata comparativ cu un an in urma. Poate forma imagini in minte, poate categoriza lucrurile (stie ca pisicile si cainii sunt animale si ca papusile si cuburile sunt jucarii) si le poate aranja in ordine.

Memoria copilului devine mai vie si incepe sa inteleaga concepte abstracte, precum „mai mult sau mai putin,” „mai devreme sau mai tarziu” si „diferit, dar la fel.” Imaginatia sa e fertila, joaca sa e creativa si poate insirui doua sau trei propozitii intr-o conversatie. Pe scurt, micutul tau jucaus, interactiv si adesea rebel, creste!

In this article

Join the Conversation