Malformatiile trebuie corectate din timp

834 0

Ti-ai dorit mult un copil si viata ti l-a daruit. Dar bucuria iti este intunecata de o descoperire nedorita: micutul are o malformatie congenitala. Din acel moment trebuie sa stii ca mai grave decat defectele fizice sunt efectele psihologice asupra familiei. De reactia parintilor si a celor apropiati depinde, pe termen lung, dezvoltarea fizica, psihica si chiar sociala a copilului.

Exista multe sperante si certitudini pe care trebuie sa le pui in balanta. Chirurgia plastica a facut progrese spectaculoase si te poate ajuta enorm. Asadar, afla care sunt posibilitatile si limitele medicinii moderne, cand trebuie intervenit, dar mai ales ca nu e bine sa renunti la lupta. Rezultatele se masoara abia cand copilul a ajuns la adolescenta sau chiar la maturitate. Daca ai un copil care a crescut fericit si apoi s-a integrat in societate, poti spune ca ai invins soarta.

Nimeni nu este de vina!

Descoperirea unei malformatii congenitale genereaza intotdeauna emotii puternice, in special teama si culpabilitate. Psihologii spun ca in astfel de momente cautarea unei explicatii consuma inutil energii, care ar trebui indreptate in alte directii. O atitudine nociva ar fi, deci, autoinvinovatirea. Cum timpul nu mai poate fi dat inapoi, exista o singura solutie: sa-si repare asa-zisa greseala dedicand mai mult efort si mai mult suflet copilului.

Desele vizite la medicul estetician, interventiile chirurgicale, ingrijirile de zi cu zi, dezvoltarea unor strategii care il pot face pe micut sa se simta fericit si acceptat trebuie sa fie obiectivele concrete ale mamei. Daca stii sa depasesti aceste momente, vei vedea ca victoriile nu se vor lasa asteptate. Chirurgul va incepe sa corecteze sau macar sa amelioreze defectele.

Atunci cand se simt iubiti si acceptati de familie, copiii se adapteaza relativ usor la situatiile speciale din viata lor. Ei pot ignora faptul ca arata diferit sau ca unii colegi de gradinita fac glume rautacioase. Singurele pareri care conteaza cu adevarat pentru ei sunt: ce spune despre mine mami? Dar tati? Si, de cand e lumea, nu a existat parinte care sa nu creada despre copilul sau ca e cel mai frumos copil!

Unii parinti vin repede la chirurgul estetician, mai ales daca defectele sunt vizibile, situate in zona fetei si a mainilor. Altii prefera sa mai astepte, fie pentru ca spera ca problema sa dispara de la sine, in timpul cresterii, fie pentru ca nu sunt deranjati daca deficitul estetic e intr-o zona mai putin expusa vederii. Este pacat, fiindca se pierde astfel sansa unui tratament corect, aplicat la timp. Adesea, unele defecte estetice, dar care nu deranjeaza, sunt asociate cu malformatii ale organelor interne. E

ste deci important ca familia sa faca o vizita intr-o clinica de chirurgie plastica inca din primele luni de viata. Centrul national de referinta in domeniu se afla la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti si este condus de prof. dr. Dan Enescu. De la infiintarea spitalului, in anul 1989, aici au fost tratati peste10.000 de copii. Rata reusitelor este apropiata de cea a clinicilor din Occident. Din nefericire, in tara nu exista o retea de specialitate, ci doar cativa entuziasti care s-au dedicat acestei discipline, in Brasov si Bucuresti. Multi parinti nu vin la medic, pentru ca nu exista o clinica de profil in localitatea in care locuiesc si nu stiu ca au sperante de reusita.

La Spitalul „Grigore Alexandrescu” sunt primite cazuri din orice judet, singura obligatie fiind programarea prealabila prin telefon. Dupa prima interventie chirurgicala, uneori sunt necesare si corectii chirurgicale ulterioare, in functie de gravitatea cazului sau pe masura ce copilul creste. Parintii ne intreaba, mai mereu, cum va arata copilul dupa operatie. E obligatoriu sa nu le dam false sperante, sa analizam realist situatia, de la caz la caz. Fiecare pas inainte, fiecare etapa depasita da incredere familiei ca se afla pe drumul cel bun. Cea mai mare greseala este abandonarea strategiei, neintelegand ca nu se poate face totul dintr-o data.

Chirurgia plastica e solicitata uneori sa intervina si in situatii in care, desi nu putem vorbi de malformatii congenitale, parintii nu sunt multumiti de aspectul copilului lor. Sigur ca misiunea noastra e mult mai usoara, dar eu as recomanda acestor familii sa mai astepte pana cand copilul se face mare. Nu stii cum va arata micutul atunci cand doar parerea lui conteaza.

Cat despre adevaratele si dureroasele probleme ridicate de malformatii as remarca faptul ca aproape toti parintii ma intreaba daca micutul, odata operat, va fi „un copil normal”. Eu le raspund ca el este un copil normal daca parintii il trateaza astfel. Programul de reparare a greselilor facute de natura nu se incheie o data cu o interventie chirurgicala, oricat de reusita ar fi. El este continuat de specialistii in ortodontie, de logoped, pediatru si psiholog.

Cu totii contribuim, in primul rand la depasirea deficitului de functie a organului respectiv si abia apoi la corectarea deficitului estetic. Daca parintii se angajeaza cu adevarat in aceasta lupta, s-ar putea ca pana la adolescenta sa nu mai ramana, dintre necazurile pricinuite de fizic, decat problema cosurilor. Chiar daca nu va fi asa, familia care il ajuta pe un copil special sa se simta normal, sa-si construiasca un psihic de invingator, poate spune ca a invins aceasta nesansa.

In this article

Join the Conversation