Mame, atentie la otraviri!

1778 0

Intoxicatiile se afla pe locul al doilea intre accidentele copilului, dupa traumatisme. Este vorba de otraviri cu medicamente lasate la indemana copilului, dar si cu produse menajere sau de gradinarit. Pe langa acestea, trebuie sa luam in calcul intoxicatiile cu monoxid de carbon sau cu ciuperci.

Otravirile cu medicamente

Sunt determinate, in general, de supradozari ale unui medicament. Pot sa provoace tulburari ale constiintei, tulburari cardio-respiratorii grave, leziuni hepatice, convulsii.

Otraviri cu produse menajere si de gradinarit

Otravirile apar, mai ales, atunci cand obiectele toxice sunt turnate in recipiente familiare copilului, in care, de obicei, sunt lichide alimentare. Toate produsele menajere au potential de otravire. Otravirile cu produse de gradinarit sunt provocate de erbicide, insecticide si fungicide.

Produsele pot fi iritante pentru tubul digestiv, sa produca diaree si dureri abdominale. In cazuri grave, produc arsuri ale gurii, ale cailor respiratorii sau provoaca asfixiere.

Intoxicatiile cu monoxid de carbon

Aceste intoxicatii duc la asfixiere progresiva. Semnele variaza de la dureri de cap, la greata, tulburari de comportament si vertij.

Otraviri cu ciuperci

Simptomele sunt, in primul rand, digestive: dureri de burta, varsaturi, diaree sau poate sa se instaleze o stare de agitatie si sa se produca halucinatii.

 

 

In this article

Join the Conversation