Mamele sub tratament cu azatioprina isi pot alapta copiii

268 0

Recomandarile sunt bazate pe ultimele constatari raportate in numarul din aprilie al British Journal of Obstetrics & Gynaecology. „Azatioprina este folosita ca imunosupresor la gravide de multi ani” au notat ,” Dr. A. Sau, de la University Hospital Lewisham, Londra, alaturi de colegii sai. „In mod traditional, alaptatul la aceste femei a fost descurajat din cauza unui potential risc, teoretic vorbind, de supresie medulara, de crestere a susceptibilitatii la infectii si riscului de pancreatita la nou nascut”.

Cercetatorii au determinat concentratia 6-mercaptopurinei(6-MP) din laptele matern al femeilor aflate sub tratament cu azatioprina precum si concentratiile 6-MP si 6-tioguanin nucleotidei(6-TGN) din sangele copiilor. Echipa a urmarit de asemenea aparitia oricarui efect imunosupresor la copiii alaptati.

In total au fost examinate 31 de mostre de lapte matern provenind de la 10 femei. Doua mostre provenind de la o femeie au continut un nivel scazut de 6-MP-1.2 respectiv 7,6ng/mL la 3, respectiv la 6 ore de la ingestia azatioprinei. Comparativ, nivelul seric terapeutic imunosupresor este de 50 ng/mL.

Autorii au raportat ca nivelul 6-MP si al 6-TGN nu a fost detectabil in sangele nou nascutilor si ca nu au observat nici un semn clinic de imunosupresie la acestia. Cu toate acestea, luand in considerare susceptibilitatea crescuta a multor nou-nascuti datorata nasterii premature, ar trebui purtata o discutie individualizata pentru a putea stabili beneficiile si riscurile teoretice ale alaptarii in timpul tratamentului cu azatioprina-recomanda echipa dr-ului sau.

In this article

Join the Conversation