Mami, l-am visat pe Bau-Bau!

1305 0

Cosmarurile apar in viata copiilor inca de la varsta de 5 luni, specialistii fiind de parere ca bebelusii nelinistiti sunt mai predispusi la vise urate decat cei cu un comportament linistit.

Aparitia cosmarurilor la o varsta atat de frageda nu este un motiv de ingrijorare. Dimpotriva, e un lucru normal! Visul, urat sau frumos, reprezinta proiectia dorintelor, a frustrarilor si a conflictelor pe care le descopera micutul peste zi.

Toate aceste conflicte se exprima in mod inconstient, in timpul noptii, in cosmaruri.

Cele mai frecvente cosmaruri ale micutilor nostri sunt cele care-l au ca protagonist pe Bau-Bau (cu toate celelalte nume ale lui – zmeul cel rau, balaurul si cum l-o mai chema).

De cele mai multe ori, acesta e fie ascuns sub pat, fie in dulap, pandindu-l, gata sa sara asupra lui. Daca piciul iti povesteste ca a avut un astfel de vis, ajuta-l sa-si aminteasca ce i s-a intamplat peste zi.

O experienta care l-a facut sa-i fie teama este cauza. Cand balaurul il ameninta, vine mai aproape de el, ar trebui sa incerci sa afli cine e persoana de care ii este frica. Adica cine joaca rolul lui Bau Bau. Un ton bland si manifestarile nonviolente ajuta!

Pe locul doi se afla cosmarurile despre prabusirile in gol. Stii bine si tu, ca adult, ca nu e o senzatie chiar placuta, dimpotriva. E un vis ce apare la o varsta mai inaintata si poate fi legat de teama copilului ca nu mai e iubit de tine. Tot ce poti face e sa fii alaturi de el si sa-l asiguri de dragostea ta totala.

Gandacii, de asemenea, le dau de furca micutilor nostri in intuneric! Sau insectele mici si multe, care invadeaza camera. Daca are astfel de vise inseamna ca ceva s-a schimbat in viata lui (inceputul gradinitei, o noua locuinta) si nu s-a obisnuit cu noul.

  • Nu-i spune „lasa, a fost doar un vis”. Deseori nu e de ajuns. Nu faci decat sa amani rezolvarea problemei, iar visul sa devina si mai infricosator.
  • Nu-l opri sa povesteasca ce a visat. Lasa-l, poate chiar sugereaza sa deseneze ca sa puteti discuta despre un altfel de final.
  • Nu faceti legatura visului cu realitatea. Asta poate sa-l inspaimante si mai tare, cand va constientiza ca frica lui are si un substrat real. Si nici nu va va mai povesti!
  • Nu-i explica ce a visat, dar intra in fanteziile lui si ajuta-l sa-si imagineze cum intri tu sau tati in vis si prindeti balaurul intr-o plasa si il aruncati pe geam.
  • Nu te feri sa ramai in acea noapte cu micutul in pat. Se va simti protejat si va ajunge usor in lumea viselor frumoase.

In this article

Join the Conversation