Mancarea bio-organica, o solutie pentru alimentatia sanatoasa

516 0

Ce inseamna organic?

Un produs organic rezulta in urma unei metode de cultivare care nu apeleaza la substante chimice conventionale precum pesticidele, antibioticele sau hormonii de crestere.

In general, produsele organice trebuie sa respecte anumite conditii:

  • sa utilizeze fertilizatori sau pesticide naturale (de exemplu, ingrasamantul natural)
  • sa nu apeleze la ingineria genetica si la anumite tipuri de radiatii.

In ceea ce priveste mancarea pentru bebelusi, regulile produselor organice interzic adaugarea de suplimente care sa ii amplifice valoarea nutritiva (de exemplu, sulfat feros). Motivele pot fi justificate.

De exemplu, broccoli contine fier si vitamina C (necesara pentru ca organismul sa absoarba fierul). Produsele non-organice pentru bebelusi tind sa adauge surse chimice de fier sau alti nutrienti, dar adaosul nu asigura o absorbtie mai eficienta a nutrientilor sau vreo crestere a nivelului acestora in organismul bebelusului.

De ce sa alegi organic?

O alimentatie sanatoasa asigurata bebelusului ii va conferi acestuia bazele unei alimentatii sanatoase si in viitor. Daca bebelusul este obisnuit cu produse ce contin ingrediente artificiale sau cu mancaruri procesate chimic, cel mai probabil le va prefera pe acestea si la maturitate. Riscurile consumului unor astfel de mancaruri nesanatoase inseamna: obezitate, diabet, afectiuni ale inimii.
Pe de alta parte, mancarea organica protejeaza si mediul impotriva poluarii aerului, apei.

Trebuie sa ai grija

Pentru a asigura copilului tau o alimentatie bio, cumpara fructele si legumele atunci cand sunt in sezon (mere toamna, cirese vara). Desi avem posibilitatea sa cumparam orice fel de fructe si legume in orice sezon, ecologic, contribuim la consumarea de resurse neregenerabile si la intensificarea efectului de sera.
Citeste etichetele. Unele produse organice ar putea avea un continut ridicat de saruri, zaharuri sau grasimi.

Pesticidele se gasesc pe cojile fructelor si legumelor, asa ca, incearca sa le decojesti inainte de a le oferi celor mici. De asemenea si partile de grasime pot contine pesticide, prin urmare, elimina grasimea din carne.

Mancarea organica poate fi mai scumpa decat cea obisnuita, asa ca, indiferent daca alegi bio sau nu, important este sa asiguri copilului un regim alimentar echilibrat si sanatos.

In this article

Join the Conversation