Masa in familie: o misiune dificila

1633 0

De multe ori am auzit mamici care se plang ca cel mic nu mananca cu restul familiei la masa. Chiar matusa mea se plangea de acest lucru cand cea mica avea in jur de 4-5 ani. Spunea ca o aducea cu greu la masa alaturi de restul familiei si, desi reusea, dupa cateva minute pleca. De multe ori dorea sa manance singura in camera ei in fata televizorului  Matusa mea prefera sa o lase sa ia masa unde doreste, pentru ca altfel risca sa nu mai manance deloc.

Solutii pentru o masa in familie tihnita

Daca iti este greu sa il tii pe cel mic linistit pentru a servi masa impreuna cu restul familiei, iata cateva idei pentru a rezolva aceasta problema:

  • Ai grija la gustarile oferite intre mese. Acestea nu trebuie sa fie grele si nu trebuie sa fie date cu mai putin de o ora inainte de masa propriu-zisa. Copilul nu va mai simti nevoia sa manance si te va refuza.
  • Incearca sa oferi cele 3 mese principale ale zilei la ore aproximativ la fel, cu mici exceptii, si nu forta copilul sa stea mai mult de 30 de minute in fata farfuriei. Este maximul de concentrare pe care i-l poti cere.
  • Televizorul nu trebuie sa fie in bucatarie (iar daca exista unul trebuie sa stea stins pe timpul mesei). Masa copilului nu trebuie sa aiba loc in camera cu televizorul, la desene animate. Desi il faci sa manance asa, pe termen lung vei avea doar de pierdut pentru ca micutul se va concentra pe actiunea de la televizor si nu pe ceea ce are in farfurie.
  • Esti un exemplu pentru copilul tau. Nu manca pe fuga sau in picioare. Incearca sa stai la masa cu restul familiei si fa din asta un obicei pentru ca cel mic sa inteleaga ca asa se procedeaza in mod normal.
  • Masa trebuie sa reprezinte un moment de relaxare. Desi se joaca cu mancarea sau face multe firmituri, nu trebuie sa te preocupi de ele. Odata cu procesul de crestere, aceste obiceiuri vor disparea. Concentreaza-te asupra obiceiurilor pozitive, iar daca arunca cu mancare, ia-i farfuria din fata cu mult calm.
  • Comportamentul lui are nevoie de timp pentru a se schimba. Explica-i la ce astepti de la el si cum doresti sa se poarte la masa. Repeta-i asta de cate ori e nevoie si cu calm.
  • Explica-i ca masa se incheie atunci cand paraseste scaunul. Ia-i mancarea din fata si spune-i ca nu se va mai servi mancare pana la masa urmatoare. Daca vine timpul gustarii ofera-i ceea ce a ramas neconsumat de el de la masa precedenta.

Nu uita: E important sa mancati impreuna, ca o familie adevarata. Daca tati  vine tarziu seara acasa sau fratiorii lui nu au cum sa fie la masa in momentul servirii mancarii,  fa-ti timp sa mananci alaturi de cel mic. Va intelege ca este important sa manance cu familia si, incetul cu incetul, va veni singur la masa.
 

In this article

Join the Conversation